На початку вчорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Микола Азаров, вітаючи з успішним проведенням Євро-2012, зазначив, що це особливо важлива інвестиція у євроінтеграційний процес нашої держави, оскільки численні іноземні гості на власному досвіді усвідомили, що Україна — частина Європи. Стосовно подальших планів, то глава уряду переконаний, що інфраструктурне оновлення країни не тільки триватиме, але його темпи буде подвоєно. «У нас на десятиріччя вистачить роботи з будівництва сучасних аеропортів у кожному обласному центрі, десятків тисяч кілометрів автомагістралей, швидкісних залізниць, лікувально-діагностичних центрів, новітнього житла навзамін «хрущоб», — сказав М. Азаров та доручив Міністерству фінансів закладати до бюджетів на наступні роки такі обсяги коштів, котрі дозволять наростити темпи інфраструктурного будівництва. 

Наступна після футбольного чемпіонату гаряча тема — це жнива. Прем’єр повідомив, що на цю пору вже намолочено понад три мільйони тонн ранніх зернових і зернобобових, а Аграрний фонд уже уклав ф’ючерсні контракти на поставку майже 1 мільйона тонн зерна. 

Утім, це не означає, що можна заспокоїтися. Зокрема, експерти очікують зменшення виробництва ячменю на тлі підвищення попиту на нього. До того ж у Дніпропетровській, Миколаївській, Херсонській областях пересівання вимерзлої восени озимої пшениці ситуацію не врятувало, тож державі доведеться допомагати селянам компенсувати збитки. Цього року уряд виділив на це 300 мільйонів гривень, проте М. Азаров вважає, що потрібно відмовлятися від того, щоб збитки агрогосподарств компенсувалися за рахунок бюджету, та переходити на страхову систему. Тим паче, з 1 липня 2012 року набув чинності закон про страхування виробництва сільгосппродукції. «Знаєте, хто його ініціював і розробив? Народний депутат Микола Присяжнюк у 2009 році, а з 2010 року — міністр аграрної політики і продовольства», — сказав прем’єр та запитав, чому ж Міністерство аграрної політики та продовольства досі не розробило порядок та умови надання державної підтримки для здешевлення страхових платежів та не подало на затвердження Кабміну перелік сільськогосподарської продукції, яка підлягає страхуванню, а також перелік сільськогосподарських страхових ризиків та об’єктів страхування. На виправлення цих недоробок міністр отримав два тижні.

Серед невідкладних завдань, які дозволять не тільки вчасно та без втрат зібрати, а й зберегти і реалізувати врожай, глава уряду назвав будівництво сучасних елеваторів. Та поряд з цим глобальним завданням існує чимало інших питань, на які поки що важко знайти логічну відповідь. Наприклад, чому «єдине вікно» оформлення документів під час піку експортних поставок не працювало у суботу, неділю і у святкові дні? Чому підприємства з переробки і зберігання зерна змушені кожен рік збирати величезний пакет документів і отримувати платний сертифікат відповідності? Чому вагони-зерновози возять вантажі 15 відсотків часу, а 75 відсотків — простоюють? Глава уряду вимагає від профільних міністерств негайного та логічного врегулювання цих питань.