Проект фільму Мирослава Слабошпицького (на знімку) «Плем’я» студії Пронто-фільм буде представлений на паризькому ко-продакшн маркеті «Parіs Project».

 

Український фільм «Плем’я» Мирослава Слабошпицького ввійшов у число 14 фіналістів, відібраних з-поміж 245 проектів з усього світу для участі у паризькому ко-продакшн маркеті «Parіs Project», який щороку відбувається у межах кінофестивалю «Parіscіnema» і є одним із найважливіших майданчиків для спільного кіновиробництва у Європі.

Учасники цього триденного марафону-презентації — режисери та продюсери, що шукають міжнародних і французьких партнерів для ко-продукції. Цього року учасниками «Parіs Project» стануть улюбленець Роттердамського кінофестивалю філіппінець Хавн Де Ла Круз, канський лауреат Ванг Чао, індійський режисер Гурвіндер Сінгх, дебютну роботу якого показано минулого року на Венеційському кінофестивалі. Також відібрано по одному проекту з Ірану й Ізраїлю. Особливість цьогорічної програми в тому, що з 14 фільмів шість — з Азії.

З європейських заявок надано перевагу фільмам з Італії, Греції, Португалії, Сербії і українському проекту «Плем’я» дворазового номінанта на Золотого Ведмедя Берлінського кінофестивалю, призера торішньої «Молодості» Мирослава Слабошпицького.

Проект «Плем’я» — переможець другого відкритого конкурсу кінопроектів, що проводився Державною агенцією України з питань кіно. Фільм включено до «Національної програми виробництва та розповсюдження фільмів на 2012—2013 рр. Свій новий проект режисер Слабошпицький задумав як експеримент у царині кіномови. «Плем’я» — історія випускного класу в інтернаті для глухих, усі ролі у фільмі виконають глухі актори, які спілкуватимуться мовою жестів. Завдання режисера — зняти картину, що буде зрозуміла не тільки без слів, а й без субтитрів.

Режисер Мирослав Слабошпицький і продюсер Ігор Савиченко презентують свій фільм у Парижі з 1 по 4 липня. А зйомки почнуться у вересні. Франція перша з країн Євросоюзу уклала з Україною угоду про спільне виробництво фільмів. Вона підготовлена Державною агенцією України з питань кіно й підписана під час минулорічного Канського фестивалю міністром культури України Михайлом Кулиняком і міністром культури Франції Фредеріком Міттераном, а 23 травня цього року Верховна Рада України ратифікувала угоду.

Вл. інф.