Мішель Терещенко — особа дуже неординарна. У той час, коли найбільша мрія значної частини українців полягає в отриманні шенгенської візи, він, громадянин Франції, повернувся на землю своїх предків, у містечко Глухів, і намагається довести, що бізнес в Україні — справа реальна.
Мішель — людина невсипущої енергії. Він встигає і вирощувати льон навколо Глухова, і вести активну громадську діяльність, і навіть писати книги. Рік тому видав біографію свого діда Михайла за назвою «Перший олігарх». Друга книжка, яку презентували нещодавно у Києві, — «У пошуках скарбу родини Терещенків» — це вже автобіографія, у якій Мішель розповідає про те, як він відкрив для себе Україну, як йому тут десять років живеться. Це розповідь європейця про те, як йому вдається вести бізнес, налагоджувати відносини з новим оточенням. Читаючи цю книгу, на нашу державу дивишся іншими очима. Очима людини, яка страшенно закохана в Україну, але водночас і бачить, що у коханої є проблеми з характером.
Ну а на прикрість шукачам скарбів мосьє/пан Терещенко одразу розкриває карти: «Я сам знайшов міфічний скарб родини Терещенків, що є, по суті, спільним багатством усіх українців. Коштовності ці, передусім, створює найкращий у світі народ, який живе на кращих у світі землях. І щоб це зрозуміти, не треба глибоко копати».