Привітавши Україну з двома великими перемогами — успішним та яскравим початком футбольного дійства та власне з перемогою у матчі зі шведами, прем’єр Микола Азаров побажав, щоб так було до фінального свистка Євро-2012.
А ще під час учорашнього засідання уряду він висловив думку, що створена за останні декілька років інфраструктура — це тільки початок великого будівництва, бо набутий під час цього масштабного оновлення досвід дозволить повернути будівельній галузі високі темпи зростання. Причому, якщо раніше акценти робилися на будівництво стадіонів чи аеропортів, то вчора М. Азаров більше говорив про спорудження житла, в тому числі в рамках програми здешевлення кредитів. На сьогодні вже понад 6 тисяч громадян виявили бажання взяти участь у програмі будівництва доступного житла, а 3 тисячі з них розпочали оформлення кредитів. Тож під час відвідин компанії «Київміськбуд» прем’єр насамперед цікавився проблемами, які проявилися під час реалізації цього проекту.
«Наприклад, люди хочуть, щоб компенсація відсотків йшла не через них, а безпосередньо через банк-позичальник. Питаю, чому? З’ясовується, бояться, що влада поміняється, програму скасують, а люди залишаться один на один з кредитами, як це було раніше», — поділився почутим прем’єр. І хоча, на його думку, подібної загрози немає, проте пообіцяв, що уряд на законодавчому рівні ініціює підсилення гарантій для громадян, які беруть участь у програмі кредитування доступного житла. М. Азаров також повідомив, що одночасно буде посилено гарантії та відповідальність будівельників — йдеться про суворіші санкції за зрив термінів введення в експлуатацію або за неналежну якість збудованого. Чи, приміром, сьогодні обсяг квартир у багатоповерхівках, котрі задіяні в цій програмі, в середньому становить від 10 до 25 відсотків, тож, якщо не буде продано решти площ — де гарантії, що будинок введуть в експлуатацію?
Контролювати цей процес має Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. «Тисячі вчасно отриманих квартир замінять будь-яку рекламу й агітацію за програму», — звернувся М. Азаров до профільного міністра Анатолія Близнюка. А ще Мінрегіонбуду доручено розробити механізми здешевлення будівництва, які дозволять довести середню вартість квадратного метра житла в країні до 5,5 тисячі гривень. Здешевленню квадратних метрів має сприяти й ідея безплатного надання будівельним компаніям, які працюють у програмі, земельних ділянок та підведення до них інженерних мереж. Поряд з цим стоїть завдання широкого запровадження енергоефективних технологій. «Усе нове, що будується, повинно у 3—4 рази менше споживати енергії», — сказав прем’єр, додавши при цьому, що також час починати реконструкцію застарілого житла. З цього випливає ще одне масштабне завдання — налагодження виробництва нових будматеріалів та обладнання. «Купувати треба технології, а обладнання і матеріали виробляти в Україні», — наголосив глава уряду.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.