На цьогорічному Ярмарку бібліотечних інновацій у Києві проект Рівненської державної обласної бібліотеки «Публічна бібліотека — бібліотека рівних можливостей (послуги людям з вадами зору та слуху)» визнаний кращим в Україні.

Завдяки гранту, наданому відділом преси, освіти та культури Посольства США в Україні Рівненській державній обласній бібліотеці, з березня 2006 року тут працює навчально-інформаційний центр «Інтернет-Окуляр», де люди з вадами зору та незрячі не лише блукають світовою мережею Інтернет, читають цікаві книжки, беруть участь у вікторинах і конкурсах чи ведуть інтернет-листування, а й вивчають комп’ютерні технології. В Україні, крім Рівного, такі центри є в публічних бібліотеках Києва і Херсона.

— Усі три комп’ютери в центрі обладнано брайлівськими, тобто рельєфно-крапковими дисплеями, сканером і принтером. Програма «Екранний читач» через синтезатор мови перетворює відеосигнали на звукові, відповідно всі функції та клавіші озвучені. Відтворені в такий спосіб тексти та інформацію з Інтернету незрячий користувач може прослухати через навушники чи динаміки або записати на компакт-диски і прослухати вдома, — розповідає директор бібліотеки Валентина Ярощук. — Але спочатку відвідувачі центру здобувають елементарні навички роботи за комп’ютером. За консультанта-тренера у них член УТОСу Петро Озарчук. Свого часу він сам за сприяння обласної організації Українського товариства сліпих пройшов навчання у Київському реабілітаційному центрі, а тепер навчає роботі з «озвученим» комп’ютером усіх охочих.

За роки діяльності центру його послугами скористалися близько 10 тисяч осіб, а 1,9 тисячі незрячих і людей з вадами зору опанували комп’ютер і навчилися використовувати можливості Інтернету.

— У центрі для відвідувачів влаштовують пізнавальні й інформаційні заходи: тематичні зустрічі з цікавими людьми, презентації нових добірок аудіокниг, яких бібліотека торік отримала сімдесят примірників, спілкування за горнятком кави, дні інформації, акції «Канікули з Центром «Інтернет-Окуляр», — продовжує Валентина Ярощук.

Для успішної організації роботи Центру «Інтернет-Окуляр» бібліотека співпрацює з Рівненською обласною організацією Українського товариства сліпих, навчально-консультативним пунктом для незрячих і слабкозорих дітей, Міжнародним економіко-гуманітарним університетом ім. академіка С. Дем’янчука, Всеукраїнською молодіжною громадською організацією інвалідів з вадами зору «Генерація успішної дії», Клеванською спеціалізованою загальноосвітньою школою-інтернатом І—ІІІ ступенів для слабкозорих дітей та ін.

Цього року Рівненська державна обласна бібліотека запровадила нову послугу для незрячих та слабкозорих людей — створення аудіопідкастів та їх представлення на сайті бібліотеки.

Для її впровадження, а точніше, на реалізацію проекту «Створення аудіопідкастів на сайті Рівненської державної обласної бібліотеки» отримано грант голів Рівненських ОДА та облради.

На сайті Рівненської державної обласної бібліотеки розміщені звукові файли (аудіопідкасти) для незрячих та слабкозорих, з яких вони можуть дізнатися про нові аудіокниги, отримати інформацію з питань екології, мистецтва, послухати оповідання та вірші. Аудіопідкасти представлені у різних рубриках: «Здоров’я», «Мистецтво», «Сучасна література», «Цікаво знати», «Аудіокниги», «Повір у себе». Звукові файли розміщені на сайті бібліотеки у розділі «Аудіопідкасти», оновлення інформації на ньому відбувається щотижня.

Бібліотека співпрацює також із Рівненською обласною організацією Українського товариства глухих. Скажімо, у навчально-тренінговому центрі бібліотеки було організовано та проведено уроки з освоєння комунікаційної програми Skype для глухонімих користувачів. Заняття проводила працівниця книгозбірні, а сурдопереклад робив працівник УТОГ. А в березні бібліотека провела квест, учасниками якого стали люди зі зниженим слухом і глухі.

Досвід бібліотеки цінний тим, що люди з обмеженими фізичними можливостями хоч на якийсь час справді отримують необмежений доступ до потрібної інформації й можуть відчути радість спілкування.

Рівне.

На знімку: директор Рівненської державної обласної бібліотеки Валентина Ярощук.

Фото автора.