Днями у столичному музеї Івана Гончара відбулась презентація альтернативних мистецьких путівників найбільшими містами нашої країни. Такі видання покликані привернути увагу іноземних та й українських туристів до особливостей Києва, Львова, Івано-Франківська, Одеси...

Така акція, що, до речі, одночасно відбулася у семи містах, — лише невелика складова діяльності Української мережі культури. Мережа розпочалася з об’єднання зусиль Центру культурного менеджменту у Львові та Європейського культурного фонду в Амстердамі. Для більшості з нас це явище поки що нове, але в усьому світі мистецькі осередки давно і плідно співпрацюють.

— Багато культурних подій у межах навіть нашої держави проходять дуже ізольовано, а тому вони не мають бажаного ефекту та резонансу, — пояснює координатор проекту зі створення Української мережі культури Ольга Коцька. — Метою нашої діяльності є налагодження взаємозв’язку між організаціями та окремими особами, які готові працювати разом.

— Проект «Тандем» триває вже більше року і охоплює 31 місто в різних країнах, — каже директор Центру культурного менеджменту Ігор Савчак. — Протягом цього часу виникло багато творчих тандемів. Але головне те, що ми змогли підтримати ініціативи, які об’єднують, створюють нові орієнтири для подальшої спільної роботи, підвищують розуміння творчих цінностей.

Усі проекти мережі дуже відрізняються один від одного: вони міждисциплінарні. Це і театралізовані вуличні постановки, виставки творів образотворчого мистецтва, міжнародні фестивалі сучасної скульптури і навіть інтерв’ю про життя українських мігрантів у Європі. Творчі прагнення не лише колективів, а й окремих людей тут завжди вітають і розглядають. А якщо ваші ідеї зацікавили менеджерів організації, вам надають не лише фінансову підтримку, а й освітньо-методичну допомогу, обіцяють сприяти промоції робіт.