Сорок подолянок з районів Вінницької області протягом шести місяців опановуватимуть науку ведення бізнесу в рамках проекту «Вінниччина — регіон активних жінок». Проект реалізує міжнародна громадська організація «Україна—Польща—Німеччина» спільно з Міністерством закордонних справ Республіки Польща. Родзинкою навчання стануть уроки від успішних бізнес-леді. Не тільки з Вінниці, а й із сусідньої держави, де побувають «учениці».

Є представниці від кожного району

Координатор проекту, заступник голови громадської організації «Україна—Польща—Німеччина» Андрій Кавунець прогнозує, що проект не тільки стане успішним, а й матиме своє продовження.

— Під час відбору кандидатів перевагу надавали тим, хто живе у районах області, в кого менше можливостей отримати допомогу в започаткуванні власної справи, — каже пан Андрій. — Окремим рядком прописали обов’язкову участь хоча б однієї представниці від кожного району, а їх у нашому краї — 27. Серед учасниць є також мешканці міст обласного значення і восьмеро жінок з обласного центру.

Інформацію про нову справу нашої організації поширили в Інтернеті, на телебаченні, у пресі. Надійшло чимало заявок: найбільший конкурс був у Вінниці. Переможниць визначали за набраними балами, анкету та систему оцінювання нам надіслали польські партнери. Враховувалась освіта, знання іноземних мов, рівень володіння комп’ютером. Приємно вразило, що в районах і у Вінниці сума балів претендентів була майже однакова. Усі учасниці практичні, активні або прагнуть розпочати свій бізнес, а ті, хто вже веде підприємницьку діяльність, — започаткувати нові напрями роботи. Під час навчання вони дізнаються, як створити власне підприємство, розробити бізнес-план, готувати бухгалтерську звітність, працювати із спонсорами, рекламувати власну справу. У серпні запланована поїздка до Польщі. Це не тільки урізноманітнить систему навчання, а й дасть можливість вочевидь ознайомитися з діяльністю успішних бізнес-леді із сусідньої держави, послухати їхні поради, побажання, та й країну побачити.

— Проект матиме своє продовження навіть після закінчення навчання перших його учасниць, — наголошує співрозмовник. — Плануємо створити Центр підтримки підприємництва. Він працюватиме в офісі нашої організації «Україна—Польща—Німеччина». Передбачено закупівлю комп’ютерного класу на 10 робочих місць. Це дасть можливість запровадити систему дистанційного навчання із польською платформою. Бажаючі зможуть отримати необхідну консультацію, фахівці оцінять рівень їхніх бізнес-планів. Надаватимемо можливість ознайомитись з матеріалами семінарів. Без сумніву, такий бізнес-центр сприятиме у роботі підприємцям, особливо представницям слабкої статі, адже їм завжди складніше знайти підтримку.

Бути дружиною, матір’ю і підприємцем — це те саме, що стати чемпіоном світу

Марек Міка, голова Конецького товариства підтримки підприємництва, партнер проекту (Республіка Польща):

— Семінари і тренінги, які пропонуємо для наших учасниць з Вінниччини, спрямовані насамперед на те, щоб активізувати жінок. Головне — переконати їх, що вони можуть і хочуть розпочати власну діяльність, як кажуть в Україні, не святі горшки ліплять. Основні заходи заплановані у Вінниці. Коли приїдемо у серпні до Польщі, то познайомимо учасниць проекту з успішними польками. І це буде дуже гарний урок саме для переконання в тому, що за бажання кожна жінка може досягти таких само успіхів. Звичайно, тим жінкам, які добиваються професійної кар’єри, при цьому знаходять час для родин, непросто у житті. Знаю це, бо моя дружина викладає у гімназії і відповідно також багато працює. Але суспільство поважає жінок, яким вдається поєднати професійне життя з обов’язками матері, дружини. Таке поєднання, як на мене, це рівень чемпіона світу.

Під час перших занять у Вінниці учасниці проекту вже отримали уроки від успішних землячок. Вони побували у дизайн-студії «Вікторія», де спілкувалися з її власницею Вікторією Семенюк. Свої поради висловила їм ще одна успішна вінничанка — власниця салону краси «Релакс» Оксана Бесараб. На харчосмаковій фабриці «Солодка мрія» дізналися від її директора Наталії Побережної, як їй вдалося створити успішне підприємство.

У неї семеро дітей і... власний бізнес

Про можливість взяти участь у проекті його учасниці одностайно мають схвальні відгуки. Кажуть, що вперше в області реалізують проект для жінок спільно з європейською державою.

Людмила Косаківська (25 років), райцентр Гайсин:

— Успішні жінки завжди цікаві. Сподіваюся почерпнути у них знання. Вважаю, що їх у мене недостатньо, хоч і маю диплом про вищу освіту за спеціальністю менеджмент зовнішньоекономічної діяльності. Належу до тих людей, яких не задовольняють другорядні ролі, прагну бути лідером. Ідей у мене дуже багато, певна, що участь у проекті допоможе знайти шляхи для їх втілення. Наразі для мене приклад успішної жінки-бізнесмена моя перша роботодавець, директор підприємства. У неї семеро дітей. Незважаючи на це, вона успішно справляється на роботі, має власний бізнес. Звичайно, чоловік допомагає.

Аліна Король (23), юрист, Вінниця:

— Я працюю помічником адвоката, приватний підприємець. Знаю, що розпочинати власну справу складно. Цей проект важливий для мене, бо це досвід європейської успішної країни, яка нам споріднена. Проблеми спільні, і поляки можуть поділитись тим, як вони їх вирішують. Знаю, що поляки ведуть багато бізнес-проектів в Україні. Такі проекти потребують юридичного супроводу. Однак небагато адвокатів спеціалізуються на подібних справах. Вбачаю у цьому напрямі широке поле діяльності. Я вивчала польську мову понад дев’ять років, знаю англійську, італійську. Це стане в нагоді під час спілкування з підприємцями з інших країн. Розумію, що непросто поєднувати родину і бізнес, але потрібно знаходити баланс. Жодна бізнес-леді не є щасливою, якщо на неї вдома не чекають діти і коханий чоловік.

Вінницька область.