У останній вівторок весни у концертній залі Переяслав-Хмельницької музичної школи відбулася презентація творчого доробку сучасного українського письменника Миколи Махінчука «Мереживо мінливого часу».

З виданням нової книжки автора привітали міський голова Олександр Шкира, заступник гендиректора Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» Юрій Каптюх, співробітники численних музеїв міста, громадськість.

Цілком зрозумілим стало бажання автора поділитись радістю від народження свого творчого дітища саме з переяславцями, бо більша частина книги присвячена музейному подвижнику, Герою України Михайлові Сікорському, життя і діяльність якого пов’язані з цим невеличким за розміром, проте з багатим історичним минулим містом. Тут пан Михайло, історик за фахом й за покликом душі, разом з колективом небайдужих до справи людей створили 27 музеїв, що нині об’єднались у вищезгаданий Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав».

Художньо-документальна повість «Музейний подвижник Михайло Сікорський», яка увійшла до нової книжки — не єдиний твір автора про цю неординарну особистість. З-під пера Миколи Махінчука, члена Національної спілки письменників України, заслуженого журналіста України, вийшло чимало книжок, серед яких і «Перяславський скарб», «Обереги нашої пам’яті», «Дорога до себе», «Роса на спориші» та інші.

Микола Гаврилович нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, є лауреатом мистецької премії «Київ» у галузі журналістики імені Анатолія Москаленка та премії Фонду Волиняків-Швабінських при Фундації Українського вільного університету в Нью-Йорку.

За свою майже 40-річну журналістську діяльність Микола Махінчук побував у 34 країнах, спілкувався з безліччю цікавих людей. Спогади про це містяться у двох розділах нової книжки: «Мистецький меридіан» та «Мандри-мандрівочки».

Бентежать серце читача сторінки розділу «Ми родом звідти», присвячені спогадам автора про своє дитинство у повоєнному селі Тарган, що на Київщині, про своїх батьків, односельців, друзів.

На презентації автор видання розповів про майже п’ятирічну роботу над книгою, а одні з перших її читачів радник-організатор Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, голова комітету з організації Музею «Заповіту» Тараса Шевченка в Переяславі Борис Войцехівський та письменник, публіцист, державний та громадський діяч Володимир Стадниченко поділились своїми найкращими враженнями від прочитаного.

Виступ автора Миколи Махінчука (перший праворуч). Борис Войцехівський, Олександр Шкира, Юрій Каптюх, Володимир Стадниченко.

Фото автора.