Є у Чернігові непосидючий художник-монументаліст Борис Дєдов, який уперто робить давній історичний Вал... столицею сучасного мистецтва. Ще у 1994 році він відкрив тут у старому приміщенні художню галерею «Пласт-Арт», котру багато хто сприйняв критично. Скарги йшли кілограмами! Та нині обласний центр щороку збирає на виставки, пленери все передове, модерне, що є в Україні. А в експозицію Чернігівського музею сучасного мистецтва «Пласт-Арт» може потрапити твір навіть 16-річного художника, якщо у нього є талант!

Нещодавно музей приймав всеукраїнський арт-фестиваль сучасного мистецтва «Територія душі». Різні стилі, різне бачення дійсності. Однак ідейно-світоглядний зміст арт-фестивалю «Територія душі-4», як зазначив доктор філософських наук голова наглядової ради Чернігівського музею сучасного мистецтва «Пласт-Арт» Володимир Личковах, тематизується у формулі «Україна в образотворчому мистецтві: природа, історія, культура, люди».

— Ми показали 160 робіт 53 художників з різних куточків країни, — розповів нам директор музею Б. Дєдов. — Усі наші гості одностайні в тому, що територія проекту росте і вшир, і вгору. Естетична концепція «Пласт-Арту» гуртує митців, які відтворюють архетипи української ментальності в сучасних художніх образах. Особливого значення набувають традиції сіверянської образотворчості — естетика зачарованої Десни, пронизана романтичною символікою. Музей шукає митців, котрі стверджують неповторну естетичну ауру регіону, розширюють виднокруг сучасної національної іконосфери.

...Знайомимося з кількома учасниками арт-фестивалю. Увагу насамперед привернув «молодий Реріх». Так ми подумки назвали за зовнішністю Дениса Бугрова — художника та піаніста. Його роботи вирізняються реалізмом зображеного. Водночас художник вибирає нетрадиційний ракурс, і від того природа набуває дивовижної поетичності.

— Живопис — значить «писати життя», — каже Д. Бугров, скептично оцінюючи деяких колег-«авангардистів». — Я ж бачу не живопис, а кольорові фантазії. Я тут виставляюсь, щоб показати зникаючі лики чернігівської природи.

А ось витвори театральної художниці Олени Загребіної «Персона І» та «Персона ІІ» відразу й не збагнеш: якісь металеві трубочки, патрони, нове «життя» двох шухлядок із письмового стола...

— Це асамбляж — об’ємний колаж, — пояснила вона. Лише пильно розглянувши ці поєднані конструкції, розшифровуєш метафоричні образи: ось політик, якого можна ручкою «закрутити» до потрібної кондиції, а це — екстремальна жінка, заряджена порохом, готова вистрілити у будь-яку мить.

Філософія і поезія, святе і земне поєднане у роботах Дмитра Зуганова, Віри Жлудько, Бориса Єгіазаряна, Олександра Дубовика, Ольги Скороход, Інги Леві та інших учасників «Території душі». Ці твори запрошують думати, дискутувати. В цьому, мабуть, і є творча удача.

Чернігів.