Для переможців ювілейного, двадцятого, театрального фестивалю-конкурсу Придніпров’я «Січеславна-2012» простелили червону доріжку. Цією доріжкою до театру опери та балету, де відбулися урочистості, пройшли й нагороджені упродовж минулих років.

Тільки володарів Гран-прі «Січеславна» (для майстрів сцени) та «Надія Січеславни» (для творчої театральної молоді) за весь час існування фестивалю було 44. Крім того, нагороди вручаються за кращі жіночу і чоловічу головні та ролі другого плану, кращі сценографію, режисуру, пластику, музичне оформлення, а також за кращі вистави — драматичну, музичну, пластичну, лялькову та виставу для дітей. Передбачені й спеціальні дипломи: «Честь, достоїнство, майстерність», за кращу студентську роботу, кращому директору, меценату, за пропаганду театрального мистецтва.

Цього року за відзнаки фестивалю змагалися двадцять театрів — з Дніпропетровська, Запоріжжя, Кривого Рогу, Дніпродзержинська та Павлограда. Журі на чолі з професором Київського національного театрального університету Валентиною Заболотною відзначило вищими театральними нагородами Придніпров’я 35 учасників фестивалю. Володарі Гран-прі отримали грошові премії та бронзові статуетки, які відливають на Південному машинобудівному заводі ім. О. М. Макарова.

Гран-прі «Січеславна-2012» присуджено музичній казці «Білосніжка» (проект двох дніпропетровських театрів — опери та балету і муніципального театру «Актора і ляльки») і оперній виставі «Ріголетто» Дніпропетровського академічного театру опери та балету.

Головний приз «Надія Січеславни-2012» також дістався двом виставам: «Телевізійні перешкоди» Дніпропетровського театру ім. Максима Горького та «Школа з театральним нахилом» Запорізького театру ім. В. Магара.

Дніпропетровськ.