8—23 червня в Києві відбудеться ІХ Міжнародний конкурс молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця (середня і старша групи). Газета «Голос України» — один з інформаційних спонсорів конкурсу.
Цей конкурс — на чільному місці серед тих культурно-мистецьких акцій, що сприяють інтеграції України в світовий простір. Його започатковано на вшанування пам’яті нашого славетного співвітчизника, легендарного піаніста Володимира Горовиця у 1995 році. Відтоді в конкурсних змаганнях взяли участь понад 1000 молодих музикантів із 32 країн світу. Перемога в конкурсі — свідчення найвищого рівня виконавської майстерності. Лауреати конкурсу Володимира Горовиця підтверджують це перемогами у визнаних міжнародних конкурсах світу.
Це єдиний в Україні конкурс, при якому з 1998 року існує «Школа виконавської майстерності» (з 2000-го — Міжнародна «Літня музична академія»). За ці роки 639 молодих музикантів з 18 країн світу пройшли майстер-класи відомих музикантів-педагогів з України, Росії, Білорусі, США, Німеччини, Польщі, Франції, Великої Британії, Австралії, Нідерландів.
Для подальшого творчого зростання молодих лауреатів конкурс В. Горовиця заснував перший у світі музичний фестиваль «Віртуози планети», на якому грають виключно лауреати перших премій і Гран-прі найвідоміших конкурсів — членів Всесвітньої федерації музичних конкурсів.
Лауреати конкурсу мають можливість виступати з концертами в різних країнах світу. Обмін концертами лауреатів відбувається між конкурсом Горовиця і світовими конкурсами (Міжнародний музичний конкурс ім. Карла Нільсена (Данія), Міжнародний конкурс піаністів у Тбілісі (Грузія), Міжнародний конкурс піаністів ім. Ференца Ліста (Нідерланди) та EMCY (Європейська спілка молодіжних музичних конкурсів) і відділеннями Jeunesses Musіcales Іnternatіonal в Норвегії, Іспанії, Естонії, Італії.
Випущено вісім серій компакт-дисків із записами виступів лауреатів, а також два диски мультимедійної енциклопедії конкурсу, куди вміщено унікальні документи з історії життя Володимира Горовиця в Києві, історії створення конкурсу його пам’яті, інформацію про лауреатів і дипломантів конкурсів, членів журі, записи виступів самого Горовиця і лауреатів конкурсу.
У 2002 р. конкурс став членом Європейської спілки молодіжних музичних конкурсів (EMCY) і в 2004 р. був прийнятий до Всесвітньої федерації міжнародних музичних конкурсів (WFІMC).
На ІX Міжнародний конкурс молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця (середня та старша групи) було отримано 143 заявки, з яких відібрали 79: 25 — у середню групу (вік 14—19 років) та 55 — у старшу (вік 16—33 роки). У цьому році конкурс готується прийняти учасників з 14 країн: Азербайджан, Білорусь, Грузія, Італія, Канада, Китай, Латвія, Литва, Південна Корея, Росія, США, Україна, Франція та Японія.
Журі конкурсу очолює композитор Олександр Злотник (Україна), у складі журі — Петер Пауль Кайнрат (Італія), Елеанор Вон (Китай), Томаш Хербут (Польща), Вадим Руденко (Росія), Маріан Рибіцкі (Франція) та інші відомі музиканти і педагоги.
Усього у кожній віковій групі по шість премій. Перша премія для переможців у середній групі — 5 000 доларів і Золота медаль, у старшій групі — 20 000 доларів США і Золота медаль.
Конкурс урочисто відкриється 8 червня о 18.00 у Національній філармонії України.
Вл. інф.