На вчорашньому засіданні Кабінету Міністрів головну увагу урядовці приділили захисту підростаючого покоління. І не тільки тому, що сьогодні в усьому світі відзначається Міжнародний день захисту дітей. В Україні нині проживає майже 8 мільйонів дітей віком до 18 років. Діти становлять 17 відсотків населення.

А тому, підкреслив у вступному слові Прем’єр-міністр Микола Азаров, підтримка насамперед сімей з дітьми є важливим напрямом державної політики уряду. Протягом 2012 року допомога при народженні дитини зросла і підвищуватиметься у п’ять етапів: до кінця року сягне 28830 грн. на першу дитину, 57660 — на другу і 115320 — на третю і кожну наступну дитину. Це в три-п’ять разів більше, ніж п’ять років тому.

Право на освіту — одне з фундаментальних прав дитини. Доступ до сучасного знання і якісного навчання має бути стовідсотковим для всіх дітей України, підкреслив глава уряду. Він звернув увагу урядовців на те, що за підсумками 2011 року українські школярі здобули 32 медалі у міжнародних олімпіадах — більше, ніж будь-коли, починаючи з 2004 року.

Окрім того, Микола Азаров зауважив, що на виконання соціальних ініціатив Президента України вже з 1 червня в два з половиною разу збільшується кількість соціальних працівників, які у кожному населеному пункті і районі надаватимуть підтримку сім’ям з дітьми, що опинилися в складних життєвих обставинах і потребують допомоги.

Отож уряд на своєму засіданні розглянув низку документів щодо підтримки сім’ї та захисту прав дітей. Зокрема, заходи з виконання національного плану дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини. Він спрямований на поліпшення стану охорони дитинства в багатьох сферах: охороні здоров’я, освіті, культурі, формуванні здорового способу життя дітей, їх духовного розвитку тощо. Окрім того, була схвалена концепція державної цільової соціальної програми підтримки сім’ї до 2016 року.

На засіданні Кабінету Міністрів прем’єр також нагадав, що сьогодні почалася виплата компенсацій вкладникам колишнього «Сбербанка СССР». Він звернув увагу міністра фінансів та керівництва «Ощадбанку» на те, що ця робота має бути організована максимально комфортно для вкладників, більша частина яких — люди похилого віку. Щоб не було черг, байдужості персоналу, максимальна допомога людям, максимальна ввічливість — ось ваше завдання.

Микола Азаров водночас поінформував про засідання ради глав урядів країн СНД, яке відбулося в Ашгабаті у середу. А також звернув увагу на те, що економічні процеси в країнах Співдружності набувають для України дедалі більшого значення, оскільки на цей величезний ринок сьогодні припадає понад третини вітчизняного зовнішнього товарообороту.

Глава уряду повідомив, що Україна домовилися з Туркменистаном про інтенсифікацію роботи і міжурядового комітету з економічного співробітництва, і контактів між компаніями двох країн. Бо, за словами Миколи Азарова, треба повертати традиційні ринки збуту продукції вітчизняного енергетичного, транспортного машинобудування, приладобудування, трубної промисловості, агрокомплексу.

Водночас, сказав Прем’єр-міністр, глави урядів СНД вирішили наступне засідання своєї ради провести уже у вересні поточного року і прийняли пропозицію України зробити це в Ялті.

Окрім того, як повідомив Микола Азаров, він протягом минулого тижня двічі зустрічався з керівництвом Російської Федерації. За його словами, російське керівництво підтвердило зацікавленість в інтенсифікації двосторонніх відносин. А також були визначені першочергові завдання.

Зокрема, Росія прийняла рішення про кредитування будівництва 3-го і 4-го енергоблоків на Хмельницькій АЕС. А також висловила готовність взяти участь у серійному випуску літака Ан-148. Керівництво РФ, наголосив Прем’єр-міністр, погодилось серйозно розглянути аргументи української сторони щодо постачання російського газу в Україну і найближчим часом повернутися до проблеми перегляду контракту, який очевидно ставить нашу країну в нерівні конкурентні умови.

А тому особливе значення матиме засідання міжурядового комітету з питань економічного співробітництва 27 червня в Донецьку.

Відтак щотижня на засіданні уряду, за словами Миколи Азарова, розглядатимуть стан підготовки до засідання міжурядового комітету і документи, які на нього виносяться.