Систему теплопостачання у місті над Південним Бугом вінничани модернізують спільно з фахівцями зі Швейцарії. Родзинкою такого проекту є прагнення міської влади добитися «Європейської енергетичної відзнаки»
 
Не тільки гроші дають
У новому проекті швейцарці виступають не лише в ролі фінансових інвесторів. Передбачена їх особиста участь в окремих видах робіт. Вони також консультуватимуть місцевих енергетиків. Проведуть навчання для працівників комунального підприємства «Вінницятеплоенерго» — для опанування особливостей експлуатації нового обладнання. Керівний склад підприємства отримає поради щодо підвищення якості управлінського рівня. Все це передбачено в договорі між КП «Вінницятеплоенерго» та швейцарською компанією «Fіrst Clіmate», партнером вінничан у цьому проекті.
Заплановані роботи почали виконувати в останній декаді березня ц. р. Саме в цей час до Вінниці прибули представники згаданої компанії. Обидві сторони впевнені, що новий проект буде так само успішним, як і попередній. На вулицях міста гості з приємною усмішкою проводжають до болю знайомі для них трамвайні вагони. Не приховують задоволення від того, що їхній транспорт, як кажуть, залишається на колесах і продовжує служити людям.
Співпраця з партнерами з альпійської країни відбувається на підставі меморандуму між урядами нашої держави, Швейцарської Конфедерації і владою міста над Південним Бугом. Крім того, вінничани самотужки налагодили стосунки з швейцарцями — торік укладено угоду між Вінницею й Цюріхом про співпрацю в економічній, соціальній та культурній галузях. До речі, саме з Цюріха місто отримало більше ста швейцарських трамваїв. Починали з трамваїв, а стали побратимами. Проект поєднав українське й швейцарське міста.
Після завершення проекту «Швейцарські трамваї — для Вінниці» у місті приступили до реалізації ще однієї спільної справи. Йдеться про модернізацію у двох мікрорайонах системи теплопостачання. У стосунках українських і швейцарських партнерів з’явилася нова грань.
Нові котельні й теплові пункти
— Основна мета нового проекту — поліпшення інфраструктури міста та його енергоефективності, в тому числі системи централізованого теплопостачання, — каже міський голова Вінниці Володимир Гройсман. — Другий бік медалі — зменшення викидів в атмосферу парникових газів та підвищення рівня професійної кваліфікації фахівців КП «Вінницяміськтеплоенерго».
Систему теплопостачання оновлюють у двох мікрорайонах міста. Обидва віддалені від центральної частини. Замінять понад десять кілометрів труб для подачі тепла. Їх ізолюють у такий спосіб, як це роблять європейці. Теплопроводи — одна з найслабших ланок. Через їх зношеність втрати енергії настільки очевидні, що про них, здається, знає кожен з мешканців — від малого до старого. Місця втрат особливо виразно нагадували про себе минулої холодної зими. Як казали люди, гріли небо за наші гроші. На вулиці Карла Маркса встановлять 49 індивідуальних теплових пунктів. Котельне господарство обладнають системою, що забезпечує автоматичний контроль за споживанням газу, електрики, води. Водночас така система «видаватиме» на екран параметри процесу експлуатації котельні, вироблення тепла і його подачу в систему.
У другому мікрорайоні — Тяжилів — припинять експлуатацію двох малоефективних застарілих котелень. Споживачів під’єднають до потужнішої котельні. Її енергоефективність підвищать за рахунок встановлення нових котлів. Три з них працюватимуть на природному газі, а два — на альтернативних джерелах палива. На вулиці Баженова, де знаходиться котельня, також з’являться індивідуальні теплові пункти. Загалом у двох мікрорайонах їх установлять більше ста.
Не за нагороду, а за визнання
Якщо проект завершиться вдало, міська влада Вінниці зможе претендувати на визнання статусу «Енергоефективне місто». Про це повідомив представник компанії «Fіrst Clіmate» Александр Люхінгер.
— Вінниця першим серед міст України висловила бажання отримати європейську відзнаку і вже почала готуватися до цього, — каже Александр Люхінгер. — Це означає, що влада хоче зробити все так, щоб у галузі енергоефективності наблизити Вінницю до європейських міст. Наприклад, у Швейцарії вже сто міст отримали таку нагороду — «Європейська енергетична відзнака». 
— Найперше ми боремося не за винагороду, а за визнання нашого міста, — наголошує міський голова Вінниці Володимир Гройсман. — Тому й узяли такі високі зобов’язання. Треба на практиці добитися того, що роблять у себе вдома європейці. Треба думати, що робимо це для себе і для тих, хто завтра житиме у нашому місті. Щоб вони почувалися комфортніше, ніж нині. Вдячні швейцарським партнерам за допомогу і підтримку у наших намірах.
Для здобуття європейської відзнаки з енергоефективності потрібно виконати низку вимог. «Вони обов’язкові для будь-якого міста, де мають намір отримати «Європейську енергетичну відзнаку», — продовжує швейцарський фахівець. — Робити винятки ніхто не має права. Всі мають грати за однаковими правилами. Вимоги у плані енергозбереження доволі суворі».
Співрозмовник уточнив, що консультанти надаватимуть вінничанам допомогу. Суть зрозуміла для всіх — втілити на практиці найновіші європейські розробки в галузі енергоефективності. Переконавшись у їх наявності, експерти підтримають пропозицію про визнання Вінниці енергоефективним містом. «Відрадно вже те, що міська влада так високо підняла планку, що місто претендує на визнання зусиль з енергозбереження європейською спільнотою», — додає швейцарець.
Інформація до роздумів
Восени 2011-го у Вінниці почали реалізацію ще одного проекту — «Енергоефективний будинок». Меморандум щодо його фінансової підтримки міська влада уклала з Міжнародною фінансовою корпорацією. МФК виступає гарантом отримання кредитів на здійснення заходів з енергозбереження — заміни тепломереж, встановлення теплових лічильників та металопластикових вікон у під’їздах житлових будинків, ремонту вхідних дверей тощо. Передбачено надати допомогу об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків стосовно модернізації енергоефективності помешкань вінничан.
Нині у місті здійснюють «сканування» житлових будинків на визначення втрат тепла. Роблять це за допомогою приладу, що має назву тепловізор. Його отримали у подарунок від МФК. Фахівці енергосервісної компанії «Еско-центр», виконавці цих робіт, за результатами таких аудитів вносять пропозиції щодо реалізації необхідних заходів з енергозбереження у кожному окремо взятому будинку.
Реконструкція тепломережі із заміною на попередньо ізольовані труби по вулиці Островського (м. Вінниця).
Фото надане прес-службою Вінницького міськвиконкому.