Третьокурсник Вінницького національного технічного університету Сергій Кашубін переміг в індивідуальному заліку на міжнародних змаганнях з програмування серед комп’ютерних геніїв з країн колишнього СРСР і привіз головну нагороду — Кубок Векуа.

У командному заліку наші студенти поступилися лише майбутнім програмістам з Московського державного університету імені Ломоносова. Четверо вінничан — Сергій Кашубін, Михайло Гранік, Олег Морфіянц, Олексій Стах під керівництвом тренера, професора кафедри комп’ютерних наук Володимира Месюри виборювали першість серед 42-х команд. Змагання проходили на базі Кутаїського держуніверситету в Грузії.

Як пояснив професор Володимир Месюра, одне з найпрестижніших змагань — Кубок Векуа щороку проходить паралельно на чотирьох майданчиках — у Тбілісі або Кутаїсі, Новосибірську, Москві та Санкт-Петербурзі. Кожне з цих міст пов’язано з діяльністю видатного математика, першого ректора Новосибірського державного університету, академіка Іллі Векуа, на честь якого шість років тому започаткували турнір.

Диплом першого ступеня в особистому заліку отримав Олексій Стах, який лише трохи поступився студенту Московського державного університету. Михайло Гранік та Олег Морфіянц, розв’язавши, відповідно, на одну і дві задачі менше, нагороджені дипломами другого ступеня. Загалом вінницькі студенти, крім головної нагороди, привезли зі змагань десять (!) дипломів, два з них — тренерські. А магістр Олексій Стах отримав ще й запрошення на роботу в компанію Google.