Учасники еколого-просвітницької експедиції «Хвилі Гіпаніса-2012», які поставили за мету пройти на човні третю за величиною річку держави, так агітують за державну програму захисту Південного Бугу.

Експедиція у складі семи осіб стартувала в першій декаді травня на території Хмельницької області, де бере початок Південний Буг, а завершити сплав планують 3 червня у Миколаєві. Саме там річка впадає у Південно-Бузький лиман. Побачене на всій 806-кілометровій протяжності водної артерії і на її берегах екологи фіксують на фото- і відеокамери. Зібрані матеріали передадуть органам влади та екологам з проханням згуртувати сили на захист річки та добиватися прийняття державної програми з її захисту.

Учасники експедиції везуть з собою пересувну фотовиставку. На ній — красоти і біди річки, яку в давнину називали Гіпаніс. Це роботи переможців Інтернет-конкурсу, організованого членами організації «Гіпаніс» перед експедицією. Представили її також у Вінниці в одній з шкіл.

— Коли пропливали річку на території Вінниці, в очах аж рябіло від «хатинок» олігархів, що вмостилися по обидва її береги, — каже Олександр Ігнатьєв. — Бездумна забудова у природозахисній смузі — одна з проблем, що завдає шкоди екологічному стану річки.

Місцеві екологи пояснили гостям, що Вінницька міськрада зменшила встановлену величину прибережної смуги, в якій заборонено ведення будівництва. Чиновники виправдовуються тим, що право встановлювати довжину прибережної смуги місцевим радам надано чинним законодавством. Тому порушень у цьому не вбачають.

Гостей у Вінниці зустрічали на водній станції спеціалізованої спортивної школи олімпійського резерву з веслування імені Юлії Рябчинської. Саме тут пришвартувався їхній човен. Частину шляху на території міста з ними пропливли троє вінничан — В’ячеслав Красотченко, Олександр Кокряцький та Євген Ворона.

— Нас потішила інформація, яку почули від керівника вінницької екологічної організації «Зелений світ Поділля» Олени Яворської, — каже керівник експедиції Олександр Ігнатьєв. — Пані Олена надала нам неабияку допомогу під час перебування на Вінниччині. Сприяла в організації зустрічей, залучала на них громадськість і журналістів.

Приємно вразила інформація про те, що на згаданому острові збереглися два види рідкісних комах — стрічкарка блакитна та жук рогач. Це дослідження екологів взяли до уваги у міськраді і не стали забудовувати острів.

Члени експедиції «Хвилі Гіпаніса-2012» зафіксували чимало проблем.

Вінницька область.

На знімку: члени експедиції подорожують під прапором своєї громадської екологічної організації «Гіпаніс».

Фото автора.