Топ-темою учорашнього урядового засідання були результати робочої поїздки української делегації до інституцій Європейського Союзу. Цей візит, за словами Прем’єр-міністра Миколи Азарова, відбувався у непростих умовах.
Та поміж тим, переконаний глава уряду, чергове засідання Ради співробітництва Україна—ЄС дало однозначну відповідь на складні запитання. «І Україна, і Європейський Союз однаково розглядають угоду про асоціацію як вищу цінність для стратегічного співробітництва наших країн. Тому, як було сказано, плану «Б» для нас не існує. Ми будемо спільно, крок за кроком, знімати з порядку денного питання, які заважають або гальмують остаточне затвердження угоди про асоціацію», — зазначив М. Азаров.
Водночас прем’єр переконаний: претензії до України щодо верховенства права і нібито політичних переслідувань не підтверджені доведеними фактами. «Про які репресії йдеться в країні, де опозиція мало не щодня проводить будь-які акції? — зауважив глава уряду. —Але для нас стурбованість партнерів означає тільки одне: чим би вона не була викликана, ми її не відкидаємо і не ігноруємо. Ми її чуємо. І завжди будемо відверто й аргументовано, на фактах пояснювати свою позицію».
Що стосується чемпіонату з футболу, то, за словами М. Азарова, єврокомісар Штефан Фюле повідомив українській делегації, що на засіданні міністрів закордонних справ Євросоюзу не розглядалося нічого навіть подібного до бойкоту Євро-2012. Бойкот і будь-які санкції не є політикою Євросоюзу щодо України.
Ішлося на засіданні також і про соціальні ініціативи Президента. Зокрема, про здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення громадян доступним житлом. Як доповів міністр регіонального розвитку, вже надійшли подання із тринадцяти регіонів України, і Міжвідомча комісія затвердила перші 1 тис. 127 квартир, що їх громадяни можуть придбати на умовах здешевленої іпотеки. Цей перелік уже надіслано до банків, які, відповідно до критеріїв НБУ, можуть брати участь у програмі здешевлення іпотеки. А також оприлюднено на офіційному веб-сайті Мінрегіонбуду. Згодом урядовці обіцяють вийти на кредитування 100—200 тисяч сімей щорічно. І таким чином за 10 років розв’язати житлову проблему.
Вл. інф.