Вчора до Вінниці прибули учасники історико-екологічної просвітницької експедиції «Хвилі Гіпаніса-2012». Таку назву в давні часи мала одна з найбільших річок держави — Південний Буг.
Учасниками експедиції є члени екологічного клубу «Гіпаніс» з Первомайська Миколаївської області. Вони розпочали подорож з Хмельницької області, де бере початок ця водойма, і пройдуть до її гирла на території Миколаївської області. Захід відбудеться за сприяння Миколаївської міськради та низки природоохоронних організацій Хмельницької, Вінницької, Одеської та Черкаської областей.
У Хмельницькому міському Будинку природи пройшов круглий стіл «Проблеми річки Південний Буг та шляхи їх вирішення», організований Подільським екологічним товариством. У Вінниці разом з членами асоціації «Зелений світ Поділля» учасники експедиції візьмуть участь у святкуванні Дня Південного Бугу.
— Це свято започатковано у 2008 році Басейновою радою річки та природоохоронними організаціями областей, територією яких протікають Південний Буг і його притоки, — каже голова Вінницької асоціації «Зелений світ Поділля» Олена Яворська. — Відтоді відзначається у кожну третю суботу травня.
Після моніторингу річки місцеві природолюби разом з гостями обстежать один з кращих в області зоологічних заказників «Сандрацький», зустрінуться з природоохоронною громадськістю Вінниці. Біля міста Ладижин спілкуватимуться з учасниками ще однієї експедиції, яку молоді козаки з села Зозів Липовецького району присвятили дослідженню притоки Південного Бугу — річки Соб.