Восени під час переробки цукрових буряків не почують традиційного заводського гудка на трьох заводах Вінниччини — у селах Браїлів Жмеринського району, Ободівка Тростянецького та Удич Теплицького району. Їхні власники вирішили взяти тайм-аут у виробництві цукру. Про таку перспективу повідомив на нараді начальник обласного управління агропромислового розвитку Микола Неїлик.
Через низьку ціну на цукор, що склалася цьогоріч, втрат зазнали на всіх цукроварнях краю, пояснюють фахівці Вінницької обласної асоціації «Поділляцукор». Солодкі кристали доводиться продавати за ціною собівартості. Тому на деяких підприємствах, найперше невеликої потужності, не вдалося заробити грошей навіть на ремонт і підготовку обладнання до нового сезону. Це стосується заводів в Ободівці й Удичі. Браїлівська цукроварня більш потужна, але й там зупиняють роботу через економічні збитки.
За словами Миколи Неїлика, цього року цукор з буряків нового врожаю варитимуть на 11 заводах. Замість прогнозованих 94 тисяч гектарів коренеплодів в області посіяли 86 тисяч, наголошує керівник аграрного відомства Вінниччини. Сівба цукристих розтягнулася в часі. Тому на середину травня сходи отримали тільки на 80 відсотках площ. Фахівці одностайні у прогнозах, що цукру нинішнього року буде менше, ніж торік.