У Національній опері України відбулася прем’єра двох одноактних балетів — «Клас-концерт» і «Radіo & Julіet» у постановці українського та зарубіжних хореографів. Ці вистави вже здобули світове визнання на провідних театральних сценах, а нині виконавець і постановник Денис Матвієнко, котрий віднедавна очолює балетну трупу Національної опери, переніс їх до вітчизняного балетного репертуару.

«Головний у країні театр повинен бути сучасним і диктувати тенденцію розвитку всьому балетному світу України, — каже Денис Матвієнко. — Адже в Національній опері нині багато прекрасних класичних балетів, а ось сучасних постановок бракує».

Ще один постановник — хореограф, художній керівник балетної трупи Національного театру Словенії Едвард Клюг із подивом зазначив, що українським артистам вистачило всього тижня репетицій, щоб за якістю виконання не лише наблизитися до оригіналу балету, а навіть перевершити його.

Балет «Radіo & Julіet» — сучасний переспів безсмертної шекспірівської трагедії, ода коханню на емоційну музику рок-групи «Radіohead». Назва балету виникла як своєрідна гра слів. Замість декорацій — світлові ефекти та відеоінсталяції. Сучасні костюми — Ромео в піджаку. Дещо змінено й сюжетну лінію.

«Клас-концерт» — одна із вистав на тему балетного уроку, який дає змогу глядачу зазирнути в театральне закулісся — побачити щоденну роботу танцівника біля балетного станка в репетиційних залах, оспівану в романтично-поетичній формі. Цю виставу вперше було поставлено на сцені Великого театру ще в 1963 році видатним російським балетним педагогом Асафом Мессерером. А нині втрачений балет відновив його племінник — відомий російський балетмейстер зі світовим ім’ям Михайло Мессерер.

«Точне слідування екзерсису балетної розминки, — одна з якостей цієї постановки, яка особисто для мене як педагога балету важлива», — каже М. Мессерер. І розповідає, що в першій постановці Асафа Михайловича намагалися з точністю до деталей відтворити атмосферу балетного класу — аж до поливання підлоги. Колись підлоги були дерев’яні, і хтось із молодших танцівників під час уроку поливав підлогу водою з лійок, бо на сухій вправлятися слизько. Сьогодні в більшості балетних залів і на сценах — спеціальний лінолеум, але цей елемент збережено у виставі. Щоправда, балетмейстер відкрив секрет: лійки будуть пустими, а артисти тільки робитимуть вигляд, що поливають...

Провідні партії у виставах «Клас-концерт» та «Radіo & Julіet» виконують зірки світового балету — наша співвітчизниця, нині солістка Маріїнського театру (Росія), Анастасія Матвієнко, народні артисти України Олена Філіп’єва, Ганна Дорош, Тетяна Голякова, заслужені артисти Денис Матвієнко, Сергій Сидорський, Віктор Щербаков, артисти Національної опери та учні Київського державного хореографічного училища.