— Цукровий завод у Кирнасівці не поріжуть на металобрухт, він працюватиме, влада робить все можливе, щоб відновити роботу, це принципове питання для економічного розвитку області, — повідомив під час зустрічі з колишніми трудівниками підприємства перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Іван Мовчан. Розмова з ними відбулася невдовзі після того, як цукроварню вдалося захистити від чергової спроби порізати обладнання на металобрухт («Похоронний марш для рейдерів», «Голос України» за 27.04.2012).
Протягом п’яти останніх років підприємство не працює. За цей час його декілька разів перепродували. Незважаючи на це, звільнені робітники організувалися в загін оборони свого годувальника. Завдяки їхнім активним діям уже тричі вдалося завадити вивезенню обладнання на металобрухт. Останній раз конфлікт стався 24 квітня. О п’ятій ранку на завод увірвалися понад сто невідомих людей. Вони привезли з собою газові балони і пристрої для порізки металу. Самотужки робітникам не вдалося впоратися з непроханими гостями. В цьому їм допомогла міліція.
— Керівництво області не допустить знищення заводу, — наголосив чиновник. — Ми поставили за мету відновити робочі місця, а заодно віру людей у справедливість.
За словами І. Мовчана, тривають переговори з нинішнім власником заводу на предмет продажу підприємства. Протягом місяця мають узгодити всі необхідні процедури. Одночасно шукають ефективного інвестора, який придбав би завод та відновив його роботу.
— Підприємство не відчуватиме дефіциту сировини, — уточнив І. Мовчан. — Бо нинішнього року розширено площі цукрових буряків, особливо у зоні, що прилягає до Кирнасівського цукрозаводу.
— У нас нема іншого вибору, як вірити словам представника влади, — каже колишній головний інженер заводу Григорій Северин. — Щоправда, рік тому пан Мовчан казав те саме. Було це після того, як відбили спробу захоплення заводу. Тоді теж розповідали, що влада шукає інвестора, не дасть порізати завод. Навіть міліцейський пост виставили на прохідній, щоб допомагали нам у разі потреби. Але на початку року міліціонерів забрали, інвесторів за цей час не знайшли, завод не запустили... Що було далі, ви вже знаєте, що ще буде — побачимо.
Вінницька область.