Звернувшись під час учорашнього засідання уряду до теми вибухів у Дніпропетровську, прем’єр Микола Азаров зазначив, що з цих подій треба зробити декілька висновків: по-перше, це свідчить, що Україна, як і багато інших країн, може стати мішенню для ворогів суспільства, по-друге, це вказує на те, що потрібно більше вкладати у створення сучасних систем безпеки та швидкого реагування, і, по-третє, у таких випадках усі державні та недержавні інституції і громадяни мають консолідуватися. 

Разом з цим, зауважив М. Азаров, такі події дозволяють виявити наших недоброзичливців. «Подивіться, як дружно підхопили тему недруги України, як посилюють у громадській свідомості недовіру і негативне ставлення до нашої Батьківщини», — сказав він. За його словами, те саме стосується й «певного ґатунку політичних сил», бо «той, хто піариться на чужому болі, на трагедії, хто паплюжить власну країну, той фактично продовжує чорну справу покидьків, які підкладали вибухові пристрої». Разом з тим, за повідомленням міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, з основною версією того, хто та чому вчинив ці вибухи, поки що ясності немає. Перейшовши до теми святкування Дня Перемоги, М. Азаров зазначив, що влада зробила чимало для достойного відзначення заслуг ветеранів війни.

Прем’єр також нагадав, що з 1 травня всім пенсіонерам, які отримують трудові пенсії і мають повний трудовий стаж, виплати збільшено більш як на 100 гривень, а ті, хто не має такого стажу, додатково зможуть розраховувати на 50 гривень. Загалом у І кварталі 2012 року мінімальні пенсії зросли до таких розмірів: інвалідів війни І групи — до 2 388 гривень, інвалідів війни ІІ групи — до 2 137 гривень та інвалідів війни ІІІ групи до 1 886 гривень.

Поряд з цим незабаром буде розпочато ліквідацію розриву між пенсіями військовослужбовців, які йдуть у відставку зараз, та тими, хто закінчив службу п’ять років тому. За словами М. Азарова, з липня цього року пенсії колишніх військовослужбовців буде збільшено на 11 відсотків, з 1 вересня — на 23 відсотки та з 1 січня 2013 року — ще на 35 відсотків.

Оскільки 5 травня відзначатиметься День довкілля, то глава уряду звернув увагу новопризначеного міністра екології та природних ресурсів Едуарда Ставицького на те, що в країні тривають незаконні вирубки лісів, знищуються зелені насадження в населених пунктах та просто таки по-хижацьки експлуатуються водні ресурси. Зрештою, скільки вже було сказано про те, що, попри вимоги Водного кодексу, триває незаконна господарська діяльність у водоохоронних зонах та прибережних захисних смугах? А береги як розорювали, забудовували і намивали, так і продовжують це робити. Аналогічна ситуація із варварським, без отримання дозволів та ліцензій, видобутком корисних копалин. Бо хоч в Україні начебто діє Національний план з охорони навколишнього природного середовища на 2011—2015 роки, та не секрет, що представники природоохоронних органів часто дивляться на ці порушення крізь пальці, а діючі штрафні санкції є такими, що їх просто ігнорують. «Хто ж господар у нашому домі: браконьєри, лісоруби, забудовники, «чорні копачі» чи все-таки народ і держава», — запитав прем’єр та повідомив, що 5 травня відвідає Мінприроди та проведе з цього приводу селекторну нараду з главами регіональних адміністрацій.