На вчорашньому розширеному засіданні Кабінету Міністрів за участю керівників областей багато говорили і про проблеми, і про здобутки. Розпочалося з холодного душу: Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що за російський газ ми вже змушені платити 550 доларів за тисячу кубометрів. Із такими темпами упродовж року переплатимо суму, еквівалентну всім витратам держави на охорону здоров’я.

Окрім того, є ще декілька тривожних тенденцій: провідні європейські банки стали повертати до себе капітал зі своїх українських філій. У наших традиційних партнерів зменшується попит на товари українського експорту, а отже, падають ціни на наш торговельний потенціал. Водночас сплачуємо величезні зовнішні борги, які залишились у спадок з попередніх років. У поточному році — суму, еквівалентну всім витратам на освіту і охорону здоров’я, узятим докупи.

Уряд пропонує стратегію «сталого розвитку у вкрай несприятливих зовнішніх і внутрішніх умовах». І не лише за рахунок абстрактних показників —зростання ВВП, а передусім — за рахунок енергозбереження, зростання внутрішнього попиту, виробництва вітчизняних товарів та модернізації виробництв. І здебільшого за власні кошти. «Можливо це? Не сумніваюсь — можливо», — стверджує головний урядовець. Аргументи — стабільність третій рік поспіль національної валюти, цін на основні продукти харчування, зростання зарплат бюджетників, пенсій, соціальних виплат, скорочення споживання газу тощо. Позитивно-оптимістичних прикладів у кишені влади ще багато. Скептикам пропонують змовчати.

Практично неможливо зламати опір фармкомпаній отримувати надприбутки за рахунок завищених цін на ліки. Деякі пігулки в Україні удвічі дорожчі, ніж у Європі.

Перші кроки — уряд вирішив встановити максимальну надбавку на гуртові й роздрібні ціни медпрепаратів для лікування гіпертонії у розмірі 10% і 20% відповідно. МОЗ разом із Мінекономіки доручено визначити граничний рівень гуртово-роздрібних цін на ліки від підвищеного тиску. Адже це стосується 11 мільйонів хворих. Тривають перемовини з фармкомпаніями щодо референтних цін на ліки.