Віктор Пашник іноді навідується до Кам’янця-Подільського. Як-не-як, це місто його студентської юності.

Він родом з Івано-Франківщини. Навчався у єдиній в Україні Стрітівській кобзарській школі (випуск 1999 року), коли там ще працював знаменитий Василь Литвин. Ті чотири роки в Стрітівці були і щасливими, і не дуже. Якось хтось поцупив у Віктора гроші, що дала мати. Тоді він уперше вийшов на вулицю з бандурою.

 

18-літній Пашник потрапив на перший у його житті фестиваль — «Червона рута» в Дніпропетровську. А далі закрутилося! З Олексою Миколайчуком удвох вигравали на «Сурмах звитяги», мали й Гран-прі, брали перші місця на «Байді» (Тернопіль), «Виході на полонину» (Путила). Виборов Пашник перше місце в Донецьку на фестивалі «Україна, зоре моя», а в 2003 році святкував аж дві перемоги на «Червоній руті» в Києві — в жанрі авторської пісні та акустичної музики.

У 2004-му Віктор захопився мандрами. Україна, Росія, Середня Азія, Прибалтика. Зазвичай кобзар подорожує автостопом — так дешевше.

— Я змалку мріяв їздити з бандурою світом і співати для чужоземців, щоб почули українську пісню. Бо вона прекрасна. Я це зробив! Хіба що на Камчатці не співав! 

Цікаво, що дуже популярний Пашник у Москві. «У 2009 році я цілий сезон провів на Арбаті, — каже кобзар. — За три місяці до мене жодного разу ніхто зі злодіїв чи міліції з поганими намірами не підійшов. Казали: «Це — зірка Арбату!»

Мандрівний кобзар Шкрум (таке псевдо в Пашника) усе в дорозі. До старого Кам’янця, де, на щастя, в останні два роки з’явилися класи бандурного мистецтва в дитячих позашкільних закладах, приїхав з охотою. Сьогодні в Кам’янці, а завтра — у Львові, Харкові, Рівному... Грає він ще й на гітарі, пише пісні, виконує і твори друзів-музикантів. Співає мовами, які потребують підтримки — українською та білоруською. Деякі твори народжувалися саме в Кам’янці, в хоровому класі університету на вулиці Гагаріна, де він колись навчався.

Якось перед його виступом у школі вчителька сказала дітям, що зараз їм співатиме справжній кобзар. «Це Тарас Шевченко?» — запитали учні. А Віктор Пашник не претендує на схожість на кого б то не було. Він є сам собою.