Юрій Андрухович побував в Ужгороді в рамках презентаційного туру своєї книжки «Лексикон інтимних міст». Письменник зізнався, що саме до Ужгорода помандрував уперше в житті п’ятирічним хлопчиком. А перші враження від Закарпаття отримав з ілюмінатора «кукурузника», на якому прилетів разом з мамою, тоді студенткою.
«Ужгород лежав за горами, тобто у казковій країні, бо кожна історія з місцем дії у казковій країні починається словами «за горами, за лісами», — написав він пізніше.
У «Лексиконі...» описано 111 міст, у яких колись побував Андрухович. Чому ж у книжці так мало Ужгорода, хоча автор бував тут досить часто? На це питання він відповів, що «справді мало, але мені здається, що дуже важко було б до цього давнього дитячого поетичного спогаду додавати ще щось. Хоча можна було б написати про 1980 рік, коли я, будучи студентом Львівського поліграфічного інституту, потрапив на літню практику до Ужгорода». У 1981-му переддипломну практику письменник проходив теж в Ужгороді, щоправда, тепер уже обрав це місто свідомо, адже «хотів більше часу провести з Петром Частом» (журналістом, письменником, який нині живе за океаном. — Ред.). «Це місто, де страшенно багато усього передумав, перечитав. І я вирішив приїхати до Ужгорода назавжди і добиватися місця роботи, жити тут. Але Петро Іванович сказав, що не радить цього робити», — поділився спогадами письменник.
Крім обласного центру Закарпаття, до «Лексикону...» потрапив Хуст. Ставити крапку на проекті з містами Андрухович не збирається. За його словами, із закарпатських міст хотів би описати ще Мукачеве, Берегове і особливо Чоп.