Уряд візьме під контроль питання ціноутворення на медичні препарати та створить належні умови для запобігання фальсифікації ліків. На цьому під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів наголосив прем’єр Микола Азаров. За його словами, зараз уже розробляються програми із запровадження європейської практики часткової компенсації вартості ліків та встановлення справедливих цін, що дасть змогу зменшити вартість деяких медпрепаратів від 20 до 50 відсотків. «У нас була практично відсутня раціональна фармацевтична політика держави, тому ми зобов’язані її сформувати як важливу складову соціальної політики. 

 

Це відповідальність і право держави: визначити правила роботи на такому чутливому для людей ринку», — сказав прем’єр. Сьогодні, наприклад, близько 85 відсотків ліків люди купують самостійно, без призначення лікаря, тож фактично це означає, що самолікуванням охоплено всю країну. Чи не в цьому причина того, що близько 70 відсотків хворих скаржаться, що «ліки не діють»? Іншими словами, самопризначення ліків призводить до того, що люди щорічно даремно витрачають близько 20 мільярдів гривень на профанацію лікування. На думку М. Азарова, зарадити цій ситуації може запровадження європейської практики, коли майже всі ліки продають виключно за рецептом.

Ще одна проблема полягає в тому, що великі фармацевтичні компанії фактично оплутали лікарні та поліклініки своєрідним «мережевим маркетингом», коли лікарі за певну винагороду нав’язують пацієнтам дорогі імпортні препарати, хоча є значно дешевші, іноді вдесятеро, вітчизняні аналоги. З метою побороти це явище планується запровадити такі регламенти і протоколи лікування, які зобов’язували б лікарів до адекватних призначень та об’єктивного інформування пацієнтів про можливий вибір ліків.

Для виявлення підробок уряд уже придбав три лабораторії екстра-класу, котрі здатні виконати всі фармакологічні дослідження, а загалом в Україні діє національна мережа з 27 лабораторій контролю якості лікарських засобів. Стосовно проблеми посередників та цін, то вже з 1 травня планується запровадити пілотний проект референтних цін на деякі ліки, зокрема, для гіпертоніків. «Ми не хочемо щось забрати в учасників ринку, але прагнемо, щоб вони не забирали зайвого в наших людей, переважно літніх і небагатих», — наголосив М. Азаров. З цією метою Міністерство охорони здоров’я також має провести роз’яснювальну кампанію стосовно того, якою є справедлива ціна на ті чи інші ліки та які вітчизняні препарати є аналогами дорогого імпорту. А Держлікінспекції доручено запровадити унікальне маркування ліків, яке дозволило б простежити шлях кожної упаковки від виробника до споживача.

Звернувшись до теми повернення вкладів у колишньому Ощадбанку СРСР, прем’єр повідомив, що уряд уже розглядав проект постанови щодо механізму цих виплат, однак повернув його на доопрацювання, оскільки він не відповідав головній умові: здійсненню виплат без принизливих черг та маси довідок. До того ж, вважає М. Азаров, людина має сама обирати, в який спосіб отримати гроші: готівкою чи на банківську картку.

Фото Олександра КОСМАЧА (Укрінформ).