Марія Кравчук (на знімку), завідувачка бібліотеки села Здовбиця, що в Здолбунівському районі на Рівненщині, створила у книгозбірні міні-бібліотеку власних буклетів. Усі вони — про історію села, талановитих особистостей і відомих майстрів цього краю.

У книгозбірні є музей краєзнавства. Там і старовинний гребінь, і сучасні ляльки-мотанки, предмети побуту, вишиванки. А на поличці — 20 буклетів про село і талановитих людей, які народилися або мешкають у Здовбиці. Зокрема, про заслуженого скульптора України Володимира Шолудька. Роботи майстра із Здовбиці прикрашають парки Києва та Львова, площі Рівного. Окрасою нашого обласного центру стали його скульптури княгині Марії Несвицької (Рівненської), Уласа Самчука (біля драмтеатру), пам’ятники Симону Петлюрі, командиру УПА Климу Савуру. Рідному селу Володимир Шолудько теж зробив подарунок — пам’ятник Тарасу Шевченку.

— Також я зібрала матеріали про мистецтвознавця й письменницю Ларису Толочко, поета-гумориста Бориса Трофимчука, іконописця Олександра Конурного, — розповідає Марія Миколаївна і показує роботи знаменитих односельців. Знайомить нас із творчими колективами, про які у бібліотеці є ілюстровані відомості. Це оркестр народних інструментів «Самоцвіт», який на фестивалі «Чумацький Шлях» у Новокаховці здобув Гран-прі, ансамбль народних інструментів «Козачок», фольклорний ансамбль «Любисток», ВІА «Небокрай», аматорський фольклорний колектив «Здовбицькі молодички» на чолі із заслуженим працівником культури України Раїсою Тебенько.

А потім бібліотекарка запрошує подивитися старовинні релігійні книги: «Требник» 1870 року, «Тріодь пісна» 1818-го, 1887 року, «Євангеліє» 1820 року, церковні атрибути. Знайомить із виставкою художника Валерія Федорука, який виготовив понад 30 графічних портретів своєї дружини. Розповідає про фотографа Костянтина Орлюка, котрий зафіксував на світлинах Здовбицю у різні пори року.

Марія Кравчук — не лише берегиня книгозбірні, а й «ходяча енциклопедія села», як її з повагою називають односельці.

Гоща

Рівненської області.

 

Фото автора.