Майже 200-літню історію мають поселення етнічних німців на Миколаївщині — Ландау, Карлсруе, Шпайере, Катеріненталь, Крістіна і Зульц. Про це — документальний фільм «Батьківщина, яка була». Автор — редактор відділу новин телеканала «НИС-ТВ» Тетяна Черкес. Ініціювало стрічку Миколаївське обласне товариство німців України «Відергебурт» за підтримки облради.

Загальний бюджет проекту — 12 500 гривень, з них 6000 гривень виділено з обласного бюджету. У фільмі простежується непростий шлях становлення німецьких поселень на Півдні України від розквіту до занепаду, розказано про долі багатьох сімей. На архівних матеріалах, фотодокументах, свідченнях нащадків відтворено цілий пласт життя німців у нашому краї. Важко сказати, яких сторінок в історії етнічних німців Миколаївщини було більше —сумних чи світлих. Колишні поселення залишили коріння, на якому тримаються тепер такі красиві села, як Широкий Лан, Катеринівка, Степове...

Презентуючи диск з документальною кінострічкою голові облради Ігорю Дятлову, керівник обласного товариства німців України «Відергебурт» Ігор Майснер висловив вдячність за підтримку у створенні фільму. Пан Майснер також назвав дуже актуальною «Програму сприяння розвитку багатонаціональних культур Миколаївської області», яку нещодавно прийняли на сесії депутати облради шостої каденції.

Диски з фільмом «Батьківщина, яка була» розповсюджуються в усі вищі навчальні заклади області та організації етнічних німців в Україні. Влаштовано презентацію документальної кінострічки у Центрі німецької культури «Відерштраль» за участю представників Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні, Посольства Австрійської Республіки, представництва Євросоюзу в Україні, Ради німців України та представників громадськості.

 

Миколаївська область