Верховна Рада має розглянути проект змін до держбюджету на 2012 рік, тож прем’єр Микола Азаров розповів, кого вони торкнуться насамперед. «Найбільший ресурс передбачено на збільшення пенсій пенсіонерам. Вони піднімуться на 100 гривень і більше на місяць. Завдяки цьому середній розмір трудової пенсії зросте до 1364 гривень. До речі, нагадаю, що на початку 2010 року середня трудова пенсія не перевищувала 900 гривень», — сказав він під час учорашнього засідання уряду. Крім того, пенсії за вислугу років військовим збільшаться на 412 гривень та сягнуть 2376 гривень, а пенсії військовим інвалідам після збільшення на 479 гривень у середньому мають становити 2760 гривень.
Також понад 6 мільярдів гривень передбачено на виплату компенсацій за знеціненими вкладами громадян в Ощадбанку колишнього СРСР, котрі не отримали її в 2008—2009 роках. Щоправда, днями з’явилася інформація про те, що тисячу гривень буде виплачено лише вкладникам, зареєстрованим до 
1 січня 2012 року, та що саме з цим пов’язане призупинення до вересня реєстрації нових претендентів.
Що стосується інших напрямів фінансування, то 1 мільярд гривень пропонується спрямувати на здешевлення іпотечних кредитів для будівництва житла, 1,6 мільярда — на соціальний захист інвалідів та допомогу дітям, 300 мільйонів гривень на створення в регіонах Україні 16 перинатальних центрів. На 5 мільярдів гривень планується збільшити ресурсну базу місцевих бюджетів, у тому числі, близько 1,5 мільярда гривень підуть на зарплати працівників бюджетних установ та ще на понад 3 мільярди гривень буде збільшено субвенцію на соціально-економічний розвиток регіонів. На підвищення престижності шахтарської праці додатково буде виділено 1,2 мільярда гривень, що дозволить збільшити на 30 відсотків мінімальну зарплату шахтарів.
Щоб уряд уже з 1 травня зміг розпочати реалізацію соціальних ініціатив, прем’єр розраховує, що Верховна Рада ухвалить запропоновані зміни до бюджету в цілому.
Ще одна гаряча тема — весняно-польові роботи, цьогорічною особливістю яких є потреба пересіяти близько 2,5 мільйона гектарів, де загинули озимі зернові культури. «Це величезний обсяг робіт і значні витрати господарств, але селяни, які зазнали збитків через посушливу осінь і аномально сувору зиму, мають бути певні, що ми не залишимо їх наодинці з проблемами», — сказав М. Азаров. З цією метою 19 березня цього року уряд схвалив постанову, котра передбачає часткову компенсацію витрат господарств на суму 300 мільйонів гривень. Крім того, Аграрний фонд отримав додаткові ресурси для форвардної закупівлі одного мільйона тонн продовольчого зерна, в тому числі, 90 тисяч тонн жита.
Водночас, вважає прем’єр, цьогорічна зима свідчить про необхідність створення умов для страхування посівів, щоб природно-кліматичні ризики компенсувалися не з бюджету, а через страхові компанії. «Зернотрейдери не повинні перекладати свої ризики на державу», — сказав глава уряду і доручив Міністерству аграрної політики та продовольства разом із Мінфіном розробити механізми стимулювання учасників зернового ринку до обов’язкового страхування. Крім того, міністр АПК та продовольства через тиждень після завершення весняно-польових робіт має представити уточнений прогноз врожаю, щоб уряд не спостерігав, як зернотрейдери формують ціни, а активно впливав на зерновий ринок.
Під час учорашнього засідання уряд заслухав інформацію віце-прем’єр-міністра — міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової щодо поетапного запровадження європейських норм регулювання цін на лікарські засоби, міністра фінансів Юрія Колобова про механізми компенсації знецінених вкладів і міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолія Близнюка стосовно механізму здешевлення іпотечних кредитів і будівництва доступного житла.