Фотовиставка про історію відродження Лядівського скельного чоловічого монастиря, збудованого у скелі на крутому березі Дністра у Могилів-Подільському районі, супроводжується збором пожертвувань на придбання церковного дзвону для найдавнішого на Поділлі храму. У 2013-му виповниться тисяча років від часу його створення.
Заснований преподобним Антонієм Печерським, коли той повертався з Афона до Києва, Лядівський скельний храм був частково зруйнований більшовиками у 1938 році. Вінницький історик Віталій Давиденко припускає, що в результаті вибухів монастирський дзвін скотився зі скелі в річку. Відомо, що він важив півтори тонни. За переказами старожилів, святиню намагалися витягнути на протилежний берег, але зробити це не вдалося. Уже в наш час дно річки обстежували водолази, навіть використовували металошукач. Марно. Храм відновлюють уже чотирнадцять років. Працюють тільки вручну в дуже складних умовах. На крутому березі неможливо використовувати техніку. У 2008-му скельний храм визнано одним із семи чудес Вінниччини.
— Ми збираємо кошти на такий само стопудовий дзвін, — каже настоятель храму архімандрит Антоній. — Його виготовлять у Росії на Ярославському заводі. Дзвін коштує 50 тисяч доларів.
П’яту частину суми пожертвував на виставці один із вінницьких підприємців. Внески роблять майже всі відвідувачі. Художник Іван Горобчук подарував ікону «Трійця» свого авторства. Її можна буде купити на виставці. Мистецтвознавці оцінили роботу у три тисячі гривень.
Фотовиставка «Лядівський скельний монастир: грані відновлення» триватиме до 22 квітня. Пожертви можна залишати в залі обласного крає-
знавчого музею, де представлено експонати, а також переказати на рахунок монастиря в AТ «УкрСиббанк», р/р 26002315608600, МФО 351005, код ЄДРПОУ банку 09807750, код ЄДРПОУ монастиря 26286270. Адреса монастиря: село Лядова, Могилів-Подільський район, Вінницька область, 24025.