Безплатну допомогу лікаря, психолога, юриста і соціального працівника зможуть отримати потерпілі від насильства у Вінниці. До кінця нинішнього року тут діятиме комплексна програма реабілітації людей, які постраждали від різних видів насилля. Допомогу надаватиме Вінницька правозахисна група за фінансової підтримки міжнародної організації Penal Reform Іnternatіonal. Телефон «гарячої лінії» — (063)234-50-04.
— Раніше потерпілі отримували в нас тільки юридичну допомогу, — каже координатор Вінницької правозахисної групи, член Комісії з питань попередження катувань при Президентові України Дмитро Гройсман. — Тепер людина матиме можливість спілкуватися з лікарем, психологом, юристом і соціальним працівником. Унікальність проекту — в одночасному наданні комплексної допомоги.
За словами співрозмовника, команда фахівців уже створена. Її члени готові працювати з потерпілими, які зазнали порушення прав людини. Клієнтами проекту стануть також шукачі притулку в нашій державі, жертви тортур у своїх країнах. Співрозмовник стверджує, що протягом року в Україні майже мільйон осіб опиняються в місцях неволі — психіатричних лікарнях, таборах для мігрантів, колоніях, слідчих ізоляторах та ізоляторах тимчасового утримання. Значна кількість людей зазнають насилля в родині, на вулиці. На жаль, в державі відсутня система ефективної реабілітації потерпілих. Члени Вінницької правозахисної групи, які протягом десяти років надавала потерпілим правову допомогу, на практиці переконалися в необхідності комплексного підходу до вирішення наболілого питання. За словами співрозмовника, вінничани перші в державі спробують боротися із ситуацією в такий спосіб.