У Вінниці заблоковано рахунки двох національних університетів — аграрного та медичного, через що виникла заборгованість із зарплат, стипендій та комунальних платежів. Як пояснюють фахівці, причиною такої ситуації є зволікання чиновників Міносвіти і науки, молоді та спорту у вирішенні питання передачі коштів аграрному відомству.

 

Як пояснила проректор з фінансової роботи Вінницького національного аграрного університету Галина Янчук, передісторія нинішньої проблеми бере початок з минулого року. Тоді Міносвіти активно лобіювало питання про перехід під його крило усіх навчальних закладів. 16.11.2011 р. Кабмін прийняв постанову за №1191-р «Деякі питання управління вищими навчальними закладами». Документ передбачав перехід у підпорядкування освітянського відомства усіх вузів країни, незалежно від їхнього профілю.

— На нараді ректорів аграрних вузів, що відбулася на базі нашого університету, йшлося про нелогічність такого кроку, — каже Галина Янчук. — Бо в аграрному, наприклад, своя специфіка підготовки фахівців. Вона неможлива без участі Мінагрополітики, у підпорядкуванні якого були всі навчальні заклади аграрного профілю. Тому навіть після прийняття постанови Кабміну аграрні навчальні заклади продовжували наполягати на своєму. До них дослухалися. В січні ц. р. уряд прийняв нову постанову про повернення навчальних закладів аграрної сфери й системи охорони здоров’я у відомче підпорядкування.

— Найбільша складність зворотного процесу полягала в передачі коштів, — продовжує Галина Янчук. — У держбюджеті-2012 їх виділили для Міносвіти. Після урядової постанови освітянське відомство повинно було передати ту частину грошей, що передбачена для аграрних вузів, у Міністерство агрополітики. Але не зробило цього ні в січні, ні в лютому.

За словами співрозмовниці, протягом названого часу двічі з Міносвіти находили листи про відтермінування передачі коштів. А 28 березня у Вінницькому аграрному отримали електронного листа з Державної казначейської служби України. Ним введено заборону використовувати залишки фінансових асигнувань. Простіше кажучи, заблокували рахунок навчального закладу.

— Блокування пов’язано з діючим механізмом фінансових розрахунків, — каже Галина Янчук. — Такі дії передбачені чинним законодавством. Спочатку рахунок блокують, потім знімають і передають всі залишки і     т. д. Ми дізналися, що Міносвіти свою справу нарешті зробило. Незрозуміло лише, чому наприкінці місяця і кварталу? Тепер справа за нашим аграрним відомством. Щоб утрясти всі питання, потрібен час. Скільки саме триватиме така процедура, не знаємо. Весь цей час викладачі, а їх більше тисячі, чекатимуть зарплати, а студенти, яких 12 тисяч, — стипендії.