На Вінниччині розпочалася екологічна акція «Хвилі Гіпаніса—2012». Її мета — назвати тих, хто завдає шкоди одній із найбільших річок держави — Південному Бугу, яку в давнину називали Гіпаніс.

— «Мазанка» олігарха, вікна якої дивляться на воду, розораний плугом берег чи гноярка, що змивається дощовими водами в річку, — все це лише частина бід, які завдають шкоди Південному Бугу, — каже одна з ініціаторів акції, голова Вінницької обласної організації «Зелений світ Поділля» Олена Яворська. — Крім того, на березі річки є декілька великих підприємств. У нашій області, наприклад, Ладижинська ТЕЦ, у Миколаївській — Південноукраїнська АЕС.

Річка справді потребує порятунку. Що казати, коли навіть біля її витоків господарники бездумно пройшлися плугом, замуливши джерело. Сотні тонн ґрунту щорічно змивається в плесо через значну розорюваність берегів. Не повірите, у Хмільницькому районі Вінниччини є місця, де річку можна перейти вбрід. Хоча раніше там була повноводна течія.

Два роки поспіль увагу до цих проблем привертали на науково-практичних конференціях під девізом «Збережемо Південний Буг!» Тоді й було встановлено день цієї річки. Його відзначають у третю суботу травня. Під час першого такого свята, у 2010-му, провели акцію «Віддай Південному Бугу краплину чистої води».

Нинішня акція триваліша. Вона завершиться наприкінці року. Почали її з проведення фотоконкурсу серед тих, хто мешкає в місцях, де несе свої хвилі Гіпаніс. В її рамках передбачена екологічна експедиція. Природолюби планують пройти від витоків до гирла. Встановлять тих, хто завдає найбільшої шкоди. На фотознімках, відеозаписах зафіксують факти порушення екології річки. На підставі зібраних матеріалів визначать ворогів Південного Бугу. Їм вручать так звані чорні мітки.

— Такий своєрідний агнтирейтинг проведемо вдруге, — каже Олена Яворська. — Два роки тому велику чорну мітку вручили керівництву Південноукраїнської атомної станції (Миколаївська область), зокрема, за захоплення частини ландшафтного парку «Бузький гарт». Друге місце в антирейтингу дісталося жителю Вінниці на прізвище Комаха, який організував будівництво в захисній прибережній зоні. На жаль, кількість претендентів не зменшується. Тому прагнемо донести інформацію про порушення природоохоронного законодавства до громадських організацій, привернути увагу влади, правоохоронних органів. Одних лише сил екологів мало, щоб захистити вікодавнього Гіпаніса.

Вінницька область.

Під час акції «Віддай Південному Бугу краплину чистої води» (2010 рік).

Фото автора.