До відома міністрів — юстиції Олександра Лавриновича та МВС Віталія Захарченка
 
Купу паперів списали міліціонери й державні виконавці про те, як вони протягом трьох місяців не можуть знайти директора АЗС, щоб притягнути його до відповідальності за рішенням Верховного Суду України. Тим часом розшукуваний продовжує працювати у своєму офісі у Вінниці...
Насправді чоловік нікуди не зникав. Щоб переконатися в цьому, достатньо було зателефонувати в офіс фірми «Адіс», якій належить автозаправна станція. Адреса фірми значиться у документах: Вінниця, вулиця Чехова, 29, телефон 27-79-34. Наш читач із Жмеринки Володимир Туркевич один з тих, хто зацікавлений у розшуку директора АЗС. Володимир у присутності журналіста набирає вказаний на бланку фірми номер телефону. Запитує секретарку, чи може поспілкуватися з директором. Та цікавиться, з якого питання. Дізнавшись, що абонент хоче придбати пальне, з’єднує з директором.
Підказуємо доблесним оперативникам телефони й адресу
Ось так за кілька хвилин читач і журналіст зробили те, чого протягом трьох місяців не можуть зробити міліціонери і держвиконавці. Про те, що нам вдалося знайти «невловимого» директора, одразу повідомили у сектор зв’язків з громадськістю обласної міліції.
«Голос України» вже розповідав про те, що управління Державної виконавчої служби у Вінницькій області (ДВС) не виконує постанову Верховного Суду України про заборону діяльності АЗС ПП «Адіс» («Нас посадили на бензинову бочку», «Голос України» за 31.01.2012).
Автозаправна станція розташована у Жмеринці по вулиці Київській, 55. А за номером 53 на тій же вулиці — житловий будинок. Його мешканці не один рік домагалися перенесення резервуарів з пальним на безпечну відстань. Апеляційний суд Вінницької області прийняв рішення про заборону діяльності АЗС. Верховний Суд України відхилив скаргу власників заправки і залишив рішення апеляційного суду без змін. У рішенні ВС є пункт: «Ухвала оскарженню не підлягає». Однак АЗС як працювала, так і продовжує працювати. Хоча виконавче провадження про примусову заборону діяльності заправки відкрито ще 30.09.2011 року. Відтоді державні виконавці разом з міліціонерами не можуть... знайти її власника. Про це йдеться у листі начальника управління ДВС у Вінницькій області пана Чорнобая. Його адресовано одному з мешканців згаданого будинку в Жмеринці — Володимиру Туркевичу.
Погононосії не виконали жодної постанови про примусовий привід директора
Спочатку державні виконавці, схоже, не могли визначитися, хто саме має виконувати рішення суду. Із Жмеринського відділу ДВС документи передали у Вінницький район, звідти — у Староміський відділ ДВС Вінниці. Майже два місяці витратили на це. Врешті-решт, виконавці Староміського відділу взялися за діло. Як саме це робили, йдеться у згаданому листі обласного керівника ДВС пана Чорнобая.
Цитата з листа: «Державним виконавцем 30.11.2011 здійснено вихід за місцем знаходження директора АЗС «Адіс». Однак останній був відсутній, тому йому не було оголошено зміст виконавчого документа, про що складено акт державним виконавцем». Того самого дня держвиконавець ухвалив постанову про примусовий привід директора. Виконувати цей документ зобов’язано Староміський райвідділ міліції. Міліціонери повинні були доставити невловимого директора 05.12.2011. Втім, вони цього не зробили.
Далі у листі сказано, що 14 грудня минулого року держвиконавець ще раз здійснив вихід за місцем знаходження директора АЗС «Адіс». Однак того знову не було на місці. Цей факт засвідчує ще один акт. Зверніть увагу, що в листі не уточнюється місце, де саме шукав невловимого директора працівник ДВС. Про те, що міліціонери приходили до його будинку, йдеться далі в листі.
Цитата з листа пана Чорнобая: «16 грудня 2011 року повторно надіслано постанову до Староміського райвідділу міліції про примусовий привід директора АЗС на 23 грудня 2011 року. Примусовий привід не здійснено у зв’язку з відсутністю вказаної посадової особи за місцем проживання».
Двері не відчиняє, на телефонні дзвінки не відповідає
На початку нинішнього року, 4 січня, держвиконавець спільно з міліціонером вирушили на пошуки директора. Про те, чим вони закінчилися, читаємо у листі пана Чорнобая: «За місцем проживання директора двері помешкання були зачинені, на виклики з помешкання ніхто не виходив, на телефонні дзвінки директор не відповідає, про що складено акт».
Після цього держвиконавець надіслав подання до Староміського суду Вінниці про розшук директора. 23 січня суд виніс ухвалу про його розшук. Того самого дня виконавець зупинив виконувати провадження про виконання рішення про припинення діяльності АЗС.
Уже понад місяць минуло відтоді, як суд оголосив у розшук директора АЗС «Адіс». Про те, як «активно» його розшукують, свідчить наш телефонний дзвінок на фірму підприємства.
Юрист Сергій Пшенько називає такі дії безвідповідальним ставленням представників названих установ до виконання своїх обов’язків. А ще —відсутністю контролю керівників за діями підлеглих. Логіка їхніх дій не піддається здоровому глузду — коли людина перебуває в офісі на робочому місці, а дві структури офіційно стверджують, що не можуть її знайти, словами пояснити таке складно.
Вінницька область.