У Вінниці урочисті заходи з нагоди 68-ї річниці визволення краю від німецько-фашистських загарбників розпочнуться сьогодні відкриттям виставки фронтових фотографій «Вони визволяли Вінницю для нас». Світлини далеких часів виставлять у сквері Козицького біля Вічного вогню.

— Опівдні у сквері відбудеться мітинг-реквієм, під час якого кожен бажаючий зможе покласти квіти до пам’ятника загиблим землякам, а також на стели з іменами героїв, — каже начальник Департаменту культури міськради Ірина Френкель. — Далі у залі кінотеатру «Родина» відбудеться святковий концерт. Міський муніципальний оркестр виконуватиме військово-патріотичні пісні. Вихованці театральної студії «Мельпомена» міського Палацу школярів покажуть виставу «Мужня вінничанка», головною героїнею якої є Герой Радянського Союзу Ляля Ратушна. Відважна підпільниця загинула за загадкових обставин у той час, коли у місто вже увійшли радянські війська.

Як повідомили в Департаменті освіти міськради, у всіх школах проведуть уроки мужності, на яких вчителі розкажуть дітям про те, як визволяли місто від фашистів. Протягом тижня триватимуть екскурсії до обласного краєзнавчого музею. У музеї школи №2 зберігаються фотографії радянських воїнів, які встановили прапор визволення. Петро Вільнер, Кузьма Кайдалов, Костянтин Кузяєв, Олександр Лоскутов, Федір Оленчиков, ризикуючи життям, забралися з полотнищем на найвищу точку міста — водонапірну башту. Під свист куль дорогу до центру міста їм показав тоді 13-річний вінничанин Павло Русанов. Його фото теж є в шкільному музеї.

Фашистів з міста над Бугом вибили воїни 38-ї армії Першого Українського фронту, 87 з них за мужність і героїзм удостоєні звання Героя Радянського Союзу. 20 березня 1944-го о 17-й годині Москва салютувала на честь визволення Вінниці двадцятьма артилерійськими залпами з 224 гармат.

Вінниця.