Прокуратура Вінницького гарнізону передала до суду кримінальну справу стосовно двох військовослужбовців строкової служби, підозрюваних у дідівщині. Служать вони в одній із військових частин Повітряних сил України, що дислокується під Вінницею.

Про побиття молодого солдата працівники військової прокуратури дізналися від нього самого у шпиталі. Хлопець не одразу зізнався, від чого у нього сліди на тілі. А потім все-таки розповів, як «старики» знущаються над новобранцями, використовуючи при цьому «бронебійну фанеру», коли б’ють у груди, і так званий прийом лосячі роги — коли завдають ударів по голові. Екзекуцію здійснюють уночі, піднімають з ліжка, виводять у підсобку і...

— Новобранців настільки залякують, що вони бояться говорити про побиття, — каже прокурор Вінницького гарнізону полковник юстиції Михайло Козачук. — Так було і в цій частині. Під час перевірки підтвердилися слова молодого солдата. Підозрюваним загрожує позбавлення волі на строк від трьох до десяти років. До винесення судом рішення підозрювані знаходяться під особливим наглядом керівництва військової частини. Військовий прокурор припускає, що суд може пом’якшити міру покарання. Солдати-порушники розкаялися у скоєному і допомагали слідству. Тим часом молодого солдата, який розповів про дідівщину, тимчасово відрядили продовжувати службу в іншій військовій частині.

За словами військового прокурора, це перша така кримінальна справа за більш як два роки його роботи у Вінницькому гарнізоні. «Хоча випадки непоодинокі, — уточнює Михайло Козачук. — Про них знають у частинах, але оприлюднювати їх невигідно. Тому працівники прокуратури вирішили працювати із солдатами у шпиталях, переконувати їх в тому, що краще сказати правду, ніж потім терпіти наругу».

Крім того, прокуратура Вінницького гарнізону запровадила гарячу телефонну лінію, на яку можна повідомляти про випадки насилля, корупції та інші злочини у військових частинах на території області: (0432) — 26-52-32; 59-60-30.