Прем’єр-міністр Микола Азаров доручив Міністерству фінансів розпочати підготовку змін до держбюджету на 2012 рік, спрямованих на виконання соціальних ініціатив Президента. Про це він повідомив під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів. Нагадаємо, що проголошена главою держави під час розширеного засідання уряду нова соціальна політика передбачає низку кроків, спрямованих на подолання майнового розшарування серед громадян України та відновлення соціальної справедливості.

Крім того, Мінфін та Нацбанк мають проаналізувати всі нюанси компенсаційних виплат вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР. А оскільки частина вкладників раніше отримали 1000 гривень компенсації, а частина — ні, то до кінця цього року планується відновити соціальну справедливість у цьому питанні. М. Азаров вважає: має бути розроблено такий механізм виплат, який унеможливлюватиме принизливі черги та збирання численних довідок.

Ще одне завдання — відродження в країні будівельного буму. За словами прем’єра, програма «Доступне житло» покликана «років за десять повністю вирішити в країні квартирне питання», для чого потрібно будувати щонайменше по 100 тисяч квартир на рік. Уряд обіцяє розробити такий механізм реалізації цієї програми, щоб її учасниками могли стати всі сім’ї з середнім доходом близько п’яти тисяч гривень на місяць. «Чи не збудовані ці плани на паперовому фундаменті, на друкарському верстаті?», — запитав М. Азаров і сам відповів, що ці плани цілком реальні, оскільки твердим фундаментом для них є зростання економіки.

А щоб цей фундамент зберігав свою надійність, дуже важливим є інвестиційний клімат в країні. У зв’язку з цим прем’єр поділився висновками, які він виніс із розмови з найбільшими іноземними інвесторами в Україні. «Головне, чого чекає бізнес і що я твердо пообіцяв, — це передбачуваність і послідовність рішень влади та стабільність і прозорість правил гри. З другого боку, дуже приємно було почути, що бізнес-асоціації стоять на порозі того, щоб прийняти корпоративний кодекс, який визначив би дуже прості, але дуже потрібні Україні правила роботи бізнесу. Наприклад: не давати хабарі, не платити зарплату в «конвертах», не шукати шпарин для уникнення від оподаткування, не завищувати ціни», — зазначив глава уряду. У відповідь прем’єр гарантував, що контролюючі та перевіряючі органи забудуть дорогу до добросовісних платників податків. Ще одна підтримана урядом ініціатива бізнесу — це забезпечення безумовного правового захисту кредитора та інвестора. М. Азаров повідомив, що нині розробляється відповідний законопроект, «який раз і назавжди затвердить очевидні речі: є факт видачі кредиту, факт інвестиції — ніякий суд не матиме права такий факт перекрутити».

Згадав М. Азаров і про другу річницю роботи його уряду, похвалившись, що за цей час «люди жодного разу не підраховували свої збитки від обвалу гривні чи втрати заощаджень, а зарплати, пенсії, соціальні виплати не зменшувались, а зростали». Щоправда, у зв’язку з цим ювілеєм не зайве згадати, що з березня 2010 року, коли було затверджено перший склад уряду Азарова, донині із 28 його тодішніх членів допрацювали лише 7 урядовців.