До 200-річчя з дня народження Великого Кобзаря у Вінниці планують встановити пам’ятник генію українського слова — Тарасові Шевченку. Нині у місті активно обговорюють питання, де саме має стояти постать поета. Думки представників частини громадськості і влади не збігаються у цьому питанні. Поки триває дискусія, благодійний фонд «Подільська громада» розпочав збирати кошти на пам’ятник. Першим зробив свій внесок міський голова Вінниці Володимир Гройсман.
Як повідомили у фонді «Подільська громада», міський голова передав 55 тисяч гривень власних грошей. З них п’ять тисяч — грошова винагорода до почесної відзнаки «За заслуги перед Вінниччиною», якої Володимир Гройсман удостоєний з нагоди 80-річчя з дня створення Вінницької області.
На 12 березня «Подільська громада» планує проведення акції «Шевченко для всіх століть», метою якої є збір коштів на спорудження пам’ятника Кобзарю. Активну участь в заході обіцяють взяти депутати міськради.
Тарас Шевченко бував на Поділлі під час археографічної експедиції у 1843 році. У селі Серби (нині Гонтівка), де було страчено народного героя Івана Гонту, зробив ескізи малюнків...
Вінниця.