Привітавши на початку вчорашнього засідання Кабінету Міністрів Юрія Колобова з призначенням на посаду міністра фінансів, прем’єр Микола Азаров повідомив, що напередодні зустрічався з провідними українськими вченими-економістами та що в ході цього спілкування він ще раз переконався: «Україна має можливості вистояти і розвиватися в умовах глобальної фінансово-економічної кризи». Однак для цього потрібно мінімізувати такі серйозні ризики, як високе боргове навантаження, закритість фінансових ринків, кабальна ціна на російський газ тощо. «Я почув цікаві пропозиції наших вчених, як ці ризики мінімізувати, тому попросив їх об’єднати свої дослідження з технологами законопроектної роботи, щоб на виході отримати проекти нормативних актів, необхідних для підтримки економічного зростання», — сказав глава уряду. Одним із головних обмежень для економічного зростання вчені вважають аномально несправедливу різницю в доходах громадян. А звідси й підтверджена соціологами думка більшості громадян, що успіх в нашій країні можливий лише завдяки зв’язкам і корупції.

М. Азаров повідомив, що Міністерство соціальної політики вже розробляє механізм, що передбачатиме збільшення доходів малозабезпечених та перерозподіл в інтересах суспільства наддоходів багатих. Ще одна невідкладна проблема стосується модернізації сфери соціального захисту.

У зв’язку з цим глава уряду доручив Мінсоцполітики провести інвентаризацію й аналіз усіх видів соціальної допомоги, які існують в країні, та запропонувати механізм осучаснення цієї викривленої, застарілої і заплутаної системи. Тобто, з одного боку, пропонується реально підтримати соціально вразливі верстви населення, а з другого, щоб багаті, наприклад, не сплачували за електроенергію чи газ за пільговим тарифом.

Прем’єр також звернув увагу міністра аграрної політики та продовольства Миколи Присяжнюка на те, що останнім часом в деяких областях спостерігається зменшення закупівельних цін на молоко, та, водночас, не йдеться про аналогічне зниження цін на молокопродукти. «Люди почали втрачати від 30 до 70 копійок на літрі молока, а це відчутний удар по сімейних бюджетах та втрата зацікавленості тримати корів, адже доходи інколи вже не покривають витрат», — зауважив М. Азаров. Отож міністру доручено розробити механізм адресної дотації селянам-виробникам молока, які зазнають економічно необгрунтованих збитків. При цьому він висловився за те, щоб дотацію на літр молока люди отримували у власні руки. «Порядок має бути простий: здав молоко — отримав підтвердження його якості — отримав квитанцію — і в кінці місяця отримав гроші», — вважає прем’єр.

Крім того, якщо Міністерство аграрної політики і продовольства виявить, що через різницю цін переробники отримують надприбутки, то має перерозподілити їх до бюджету. Ще одне доручення прем’єра стосується надання допомоги виробникам сирів, яким заборонено експорт на російський ринок.

На передньому плані: міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко (ліворуч) і міністр фінансів України Юрій Колобов.

Фото Вадима ГРИГИ (Укрінформ).