Рік 1934-й

У Вінниці розпочато будівництво нового залізничного вокзалу, споруду зводили три роки.
У Вінниці перших студентів прийняв на навчання медичний інститут.
У Хмільнику відкрито лікувальні радонові джерела. Через чотири роки рішенням уряду місто оголошено курортною зоною.
Рік 1941-й
19 липня гітлерівські війська увійшли до Вінниці. Жорстокість окупаційного режиму пояснювалася будівництвом під Вінницею ставки Гітлера «Вервольф» (місто визволили від фашистів 20 березня 1944-го).
Рік 1947-й
9 вересня відкрито музей-садибу Миколи Пирогова у Вінниці, а в селі Тиманівка Тульчинського району — музей Суворова.
Рік 1961-й
У Вінниці споруджено телевізійну ретрансляційну станцію заввишки 350 метрів, найвищу на той час у Радянському Союзі. За потужністю телевізійний передавач дорівнював Московській станції і в п’ять разів перевищував потужність телецентру в Києві. 1970-ті роки запам’яталися проведенням фестивалів мистецтв в обласному і районних центрах «Зорі над Бугом» за участю відомих на всю країну артистів театру й кіно — Юрія Нікуліна, Анатолія Папанова, Євгена Леонова, Валентини Толкунової, Йосипа Кобзона та багатьох інших.
Рік 1975-й
У червні відкрито новий авіарейс: Вінниця — Мінеральні Води. Місто над Бугом мало авіасполучення з Москвою, Києвом, Сімферополем, Донецьком, Одесою. Літаком можна було також дістатися до віддалених райцентрів.
Рік 1980-й
9 липня у Вінниці на стадіоні «Локомотив» відбулася урочиста церемонія запалення Олімпійського вогню Московської Олімпіади-80. Відповідальним секретарем Олімпіади-80 у Москві був наш земляк з Ямполя Олександр Гресько. Завдяки йому Вінниця і частина районів стали місцем проходження олімпійського вогню.
Рік 1989-й
У Вінниці створено політичну організацію Народний Рух України, а також громадсько-політичні — «Меморіал», «Просвіта», «Українська Гельсінська Спілка». 2 вересня на забороненому мітингу в Центральному парку культури та відпочинку активісти вперше підняли синьо-жовтий прапор.
Рік 1990-й
Влітку організація Крайового Руху проводить масову політичну голодовку під гаслом: «КПРС, вийми руку з народної кишені, припини беззаконня і свавілля!». 
Рік 1991-й
12 липня прес-центр Вінницького обкому партії друкує звернення до жителів області під таким заголовком: «Про Леніна — правду. Зберемо кошти на створення художнього фільму про В. І. Леніна».
Рік 1992-й
23 січня присягу на вірність українському народові склали працівники обласної міліції.
2—3 вересня паралізовано рух пасажирських потягів — залізничники Жмеринки взяли участь у страйку, що охопив усю Південно-Західну залізницю.
У жовтні вінницькі археологи під час розкопок древнього кургану біля села Северинівка Ямпільського району виявили вже третє в цьому районі сарматське поховання із золотими прикрасами.
Рік 1994-й
На південній околиці Могилева-Подільського завершено будівництво автомобільного мосту через Дністер на кордоні з Молдовою.
Влітку члени козацького учнівського загону «Джура» під керівництвом вчителя з села Сліди Могилів-Подільського району Миколи Крижанівського пройшли на конях півтори тисячі кілометрів по Україні місцями козацької слави.
Рік 1995-й
Два господарства Чернівецького району придбали танки Т-55, перероблені Львівським ремонтно-механічним заводом під трактори. Одна така машина виорює за день стільки гектарів поля, як три трактори Т-150. 
Рік 1998-й
Завод «Форт» почав випуск іменної зброї Президента України.
Рік 2009-й
У Вінниці відкрито Генеральне Консульство Республіки Польща.
Будівництво першого приватного санаторію завершено у місті-курорті Хмільнику. Оздоровницю споруджено за кошти аграрного науково-виробничого приватного підприємства «Візит», очолюваного братами Петром і Миколою Юрчишиними. Таких комфортних умов для проживання і відпочинку не має жодна інша з восьми діючих оздоровниць Хмільника. Європейського зразка комплекс оснащено такими само новітніми медичною апаратурою та обладнанням. Нинішнього року «Візит» планує завершити спорудження другої черги оздоровниці. Обидва корпуси розташовані на березі Південного Бугу. В основі лікування низки недуг, насамперед опорно-рухового апарату, радонова вода. Загалом у лікувально-оздоровчих закладах Хмільника, що має статус міста-курорту, протягом року поліпшують здоров’я понад сорок тисяч хворих з різних країн.
Фото автора.