Свідками визволення заручника стали під час перебування у Стрижавській колонії №81 на Вінниччині члени виїзної колегії Державної пенітенціарної служби України. Група засуджених, намагаючись утекти, захопила охоронця колонії. Вони відібрали у нього табельну зброю. Нападники вимагали надати їм мікроавтобус, в салоні якого повинні бути харчі, спиртне та гроші. У разі невиконання поставлених умов загрожували вбити заручника. Керівництво колонії підготувало транспортний засіб. Коли він приїхав у потрібне місце, розпочали операцію із затримання засуджених та визволення заручника.
Бійці воєнізованого загону спочатку створили димову завісу на території колонії, а потім затримали організаторів втечі. Незважаючи на те, що операція була навчальна, зброя використовувалася справжня. Стрільба холостими також небезпечна, уточнили організатори.
За професійні дії під час операції голова Державної пенітенціарної служби України Олександр Лісіцков відзначив декількох її учасників. До речі, роль утікачів також виконували військовослужбовці колонії.
— Аналогічну ситуацію в реальності виключаю на 99,9 відсотка, -каже генерал-лейтенант внутрішньої служби Олександр Лісіцков. — У нас за два останні роки жодному засудженому не вдалося втекти з місць позбавлення волі. Це пояснюється професіоналізмом кадрів і технічним удосконаленням системи охорони.
Причиною всіх попередніх втеч був людський фактор. Так стверджує начальник Департаменту охорони, режиму та безпеки Державної пенітенціарної служби полковник Олександр Кислов. Саме цим він пояснює випадок, пов’язаний з підкопом у Стрижавській колонії, коли в такий спосіб наприкінці 1990-х років удалося втекти трьом засудженим. «Тоді охоронець допустив недогляд, — каже полковник Кислов. — Він зобов’язаний був кожні дві години обходити територію 50-метрової захисної смуги. Але цього не робив». Співрозмовник уточнює, що нині триває робота з переобладнання усіх місць позбавлення волі новими технічними засобами систем охорони. Також удосконалено підготовку кадрів. На базі МВС створено Інститут пенітенціарної служби. Нині там навчається 330 майбутніх пенітенціаріїв — 160 на стаціонарі, решта — заочно.
Вінницька область.
Бійці воєнізованого загону Стрижавської колонії в дії.
Фото автора.