Депутати Вінницької облради звернулися до Кабміну з пропозицією прискорити розв’язання проблем спиртової галузі, щоб повернути мільйонні платежі боргів до бюджету і заборговану платню робітникам.
На Вінниччині найбільше в Україні спиртових заводів. З 14 підприємств частина вже припинила роботу. Окремі з них не працюють більше року. Особливо складна ситуація на Барському, Чечельницькому та Юрковецькому підприємствах.
Слідом за ними зупинив роботу Бершадський спиртозавод. Нині тут робітники готуються до акцій протесту.
Барському спиртовому комбінату кредитори висунули вимоги на повернення 7,8 мільйона гривень боргів. З цієї суми підприємство має сплатити 2,9 мільйона гривень податків державі та трохи більше мільйона — до Пенсійного фонду. Робітникам Чечельницького підприємства заборгували понад мільйон гривень зароблених грошей. Виплати зарплати чекають на всіх названих підприємствах, як, до речі, і на низці інших заводів.
У зв’язку з проблемами з реалізацією спирту, депутати облради пропонують перепрофілювати частину спиртових заводів під виробництво альтернативних видів палива. На деяких з них уже проведено значну роботу із заміни технологічного обладнання. Не вистачає коштів на їх завершення. Підтримка державою такого напряму роботи передбачена угодою між Кабміном і Вінницькою облрадою. У зверненні наголошується на необхідності виконання урядом взятих на себе зобов’язань.
Рентабельність продукції спиртовиків можна підвищити завдяки отриманню підприємствами якісної сировини за прийнятною ціною. Автори звернення вважають, що перейматися цим питанням зобов’язано державне підприємство «Укрспирт», тим часом його створення затягнулося в часі, як і входження заводів у дану структуру. Навіть на працюючих комбінатах не впорядковано відвантаження виробленої продукції для потреб вітчизняних і зарубіжних споживачів. Ці та інші обставини призвели до створення на підприємствах спиртової галузі критичної ситуації, наголошують автори звернення.
Вінницька область.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.