На Миколаївщині до роботодавців-боржників, які нехтують законодавством з оплати праці, органи прокуратури та виконавчої служби застосовують і такий запобіжний захід, як заборона виїзду за кордон.
Як зазначає помічник прокурора Заводського району м. Миколаєва Інна Бескровна, навіть винесення судового рішення (за результатами розгляду прокурорського позову) не завжди гарантує його вчасне виконання боржником. Тому відповідні служби дедалі частіше вимушені спонукати роботодавця зробити це примусово.
Зокрема, за результатами розгляду заяв прокурора району в Заводському відділі державної виконавчої служби перебували судові накази про стягнення заборгованості у зарплаті із ЗАТ «Хлібозахист». Оскільки відповідач певний час нехтував рішенням Феміди, державний виконавець звернувся до суду з поданням про обмеження керівнику підприємства виїзду за кордон. Реакція була миттєва: роботодавець-боржник сплатив працівникам понад 100 тисяч гривень боргу.
Загалом торік за позовами прокуратури Заводського району підприємствами-боржниками через суд сплачено більш як 1,6 мільйона гривень. Серед злісних порушників законодавства про працю — ВАТ «Малярно-ізоляційне підприємство «Райдуга», ВАТ «Науково-дослідний інститут «Центр», КП «Автотрансобслуговування», ПМП «Інтерфлот», ТОВ «АВК-Інвест», Миколаївський відділ комплексного проектування державного підприємства Українського державного інституту із проектування об’єктів дорожнього господарства «Укрдіпродор».