Прогнозоване зниження температури до 30 градусів змусило урядовців звернутися до цієї теми під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів. Прем’єр Микола Азаров повідомив, що в кожній області створено мобільний ресурс, який дозволить у будь-якій точці країни швидко ліквідувати можливі масштабні аварії. Разом з тим міліцію, лікарів, соціальних працівників та комунальників зобов’язано надавати необхідну допомогу безпритульним. Приміром, зараз по країні вже діє понад 1,7 тисячі пунктів обігріву та харчування для таких людей, а до кінця тижня їх кількість буде збільшено до 2 тисяч. Водночас Міністерство охорони здоров’я видало наказ, який на період холодів забороняє виписувати з лікарень людей, що не мають постійного місця проживання. Ще одна проблема, на яку звернув увагу прем’єр, — це продовження деякими обленерго планових ремонтних робіт із відповідним відключенням електроенергії. «Негайно забезпечте, щоб де можна, плани були скориговані, а де не можна — забезпечте людям альтернативне енергопостачання», — доручив він міністру енергетики та вугільної промисловості Юрію Бойку.

Між іншим, нинішні морози ще раз нагадали про нашу енергетичну марнотратність. «Наші люди живуть у будинках, які не пристосовані до економного використання енергії, оскільки левова частка житла побудована в радянські часи, коли газ, мазут чи вугілля коштували копійки, тому на шалені втрати тепла ніхто не звертав уваги», — констатував прем’єр. Зрозуміло, що тепер, коли Україна платить за газ чи не найвищу в світі ціну, навряд чи можна миритися з тим, що стандартний «радянський» будинок споживає вдвічі більше тепла, ніж передбачено нормами. «Чи можемо ми в цій ситуації взагалі говорити про підвищення тарифів на газ для населення», — поставив М. Азаров риторичне питання.

Прем’єр переконаний, що якщо в країні й надалі поліпшуватиметься інвестиційний клімат та буде остаточно демонтовано систему адміністративного тиску на бізнес, то знайдуться. Звернувшись у зв’язку з цим до своєї участі в засіданні Ради підприємців при Кабінеті Міністрів, М. Азаров нагадав, скільки свого часу «було спекуляцій і страшних прогнозів щодо долі малого бізнесу». Та ось, коли перереєстрація «спрощенців» практично завершилась, з’ясувалося, що цю модель оподаткування обрали для себе

1 мільйон 105 тисяч фізичних осіб, що значно більше, ніж було в 2011 році. Водночас на загальній системі оподаткування працюють 1 мільйон 300 тисяч фізичних осіб-підприємців. Глава уряду пообіцяв: «твердо йдемо до наміченої мети» — максимальної економічної свободи й максимального захисту прав тих, хто працює чесно. Серед іншого ця «чесність» передбачає й справедливу оплату праці, бо, хоч у грудні 2011 року середня зарплата по країні перевищила 3 тисячі гривень, що майже на 40 відсотків більше, ніж два роки тому, проблема залишається. 

Міністр надзвичайних ситуацій України Віктор Балога, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Вадим Копилов.

Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.