Нинішній рік стане вирішальним для створення в Україні сприятливих та комфортних умов ведення бізнесу. Таку заяву прем’єр Микола Азаров зробив під час учорашнього розширеного засідання Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України.
«Ми повинні у 2012 році зробити все для того, щоб ведення бізнесу стало для наших людей сприятливим і комфортним. Ми можемо це зробити? Однозначно можемо, оскільки є політична воля Президента та уряду, а люди, які працюють на ключових посадах, розуміють ці завдання», — сказав він. Водночас М. Азаров нагадав, що впродовж останніх двох років уряд вже значно скоротив кількість адміністративних зборів та кількість контролюючих органів, які дають дозволи на ведення бізнесу. Крім того, тепер чиновники не мають можливості необгрунтовано підвищувати вартість адміністративних послуг, оскільки з 1 січня підприємці платять за них безпосередньо до держбюджету, а не в різні спецфонди, як це було раніше.
Оцінюючи перспективи економіки, прем’єр висловив упевненість, що й у 2012 році вдасться втримати низький рівень інфляції, а річний приріст ВВП перевищить закладений до бюджету прогнозний показник у 3,9 відсотка.
Ще одним досягненням глава уряду назвав значне збільшення відшкодування податку на додану вартість. «У 2010 році було повернуто ПДВ на 20 мільярдів гривень, а в 2011-му — 43 мільярди. Це значний прогрес, особливо враховуючи те, що ми повернули величезні борги, більш як 70 мільярдів гривень — дефіцит Пенсійного фонду, за газ переплатили 24 мільярди, повернули 43 мільярди гривень ПДВ та забезпечили фінансування всіх соціальних та інфраструктурних проектів», — наголосив М. Азаров.
До речі, під час останнього засідання Кабінету Міністрів було затверджено критерії, в разі дотримання яких платник податку на додану вартість вважатиметься таким, що має позитивну податкову історію. Серед цих критеріїв, зокрема, такі, як відсутність анулювання реєстрації платника податку та своєчасність надання податкової звітності. Уряд обіцяє, що починаючи з 1 січня 2014 року перевірка податкової звітності платників із позитивною податковою історією здійснюватиметься впродовж п’яти календарних днів з моменту її подання, що сприятиме вчасному поповненню обігових коштів підприємств за рахунок прискореного відшкодування їм податку на додану вартість.