Завдяки зусиллям пошукового загону «Вітчизна» на стелі братської могили меморіального комплексу села Андріївка, що в Миколаївському районі, викарбовано нові імена 14 радянських воїнів, які загинули в березні 1944 року, визволяючи Миколаївщину від фашистських загарбників.

Відкриваючи траурний мітинг, присвячений перепохованню останків визволителів, Яснополянський сільський голова Зінаїда Білявська зазначила, що її земляки ніколи не забудуть цю трагічну сторінку історії, подвиг і мужність солдатів. Вона низько вклонилася родичам загиблих, які прибули на перепоховання, подолавши сотні кілометрів.

Про жорстокі бої, які точилися на Андріївсько-Ковалівському плацдармі — одному з опорних пунктів оборонних позицій німецько-фашистських військ, ще довго переповідатимуть історики, відкриваючи дедалі нові й нові документи.

18 березня на підступах до села кинулися в атаку на ворога 808-й стрілецький полк 394-ї стрілецької дивізії 3-го Українського фронту у складі близько 200 осіб та розвідувальна рота дивізії у складі 80 осіб.

З 22 по 27 березня радянські війська значно розширили захоплений плацдарм, що дало можливість переправляти на нього додаткові сили. Успіх цієї військової операції і забезпечив вирішальний наступ у напрямку Одеси.

В увічненні пам’яті героїв-визволителів узяли участь представники обласної та районної влади, обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії і культури, Центру історичних досліджень, Ради ветеранів України, обласного військового комісаріату.

Серед перепохованих 14 воїнів імена 11 стали відомі завдяки невпинній та копіткій роботі керівника пошукового загону «Вітчизна» Артема Погорєлова разом з учнями, студентами, педагогами, працівниками архівів.

Люди віддали данину пам’яті трьома пригорщами землі до могили сержанта Аслана Рашидова та рядових Андрія Бацури, Анатолія Глотова, Гулаша Садикова, Дениса Сербіна, Івана Семіяна, Сави Сорочана, Кузьми Сумського, Бориса Черевка, Григорія Черноуса, Михайла Черняховського.

Миколаївська область.