Житель села Вінницькі Хутори ветеран праці Василь Колесніченко до пояса роздягнувся на сходах Вінницької обласної прокуратури. Ще один його односільчанин ловив дрижаки від холоду в зимовий день в одних лише трусах. «Стриптиз» для прокурора селяни влаштували для того, щоб привернути до себе увагу і тим самим потрапити на прийом до керівника обласної прокуратури. На зустріч з ним чекали ще десятеро жителів Вінницьких Хуторів, які також зібралися біля входу до установи.

 

— Одинадцять років ми намагаємося повернути вкрадену у нас землю, — каже Василь Колесніченко. — Частину наших паїв роздали людям, які не мали жодного відношення до колишнього господарства і навіть не працювали в ньому, а тим, хто заслужив, землі не дали стільки, як це мало бути по закону.

Земля у Вінницьких Хуторах має особливу ціну, бо межує з територією обласного центру.

— Збори, на яких затвердили списки власників паїв, відбулися ще у 1999 році, — каже голова спілки співвласників земельних паїв Любов Кривешко. — Тоді ж було визначено розмір земельних часток — на кожного припадало в середньому по два гектари. Але такої кількості нікому з нас не дісталося. Зате землю наділили людям, які жодного дня не працювали в господарстві. Таких 25 осіб. Хоч як ми старалися добитися правди, — продовжує жінка, — написали з цього приводу не менше двадцяти скарг, але ніхто не хоче докладно вникнути в суть проблеми. Тому намагаємося достукатися до прокурора.

Прокурор області Олександр Мрихін прийняв «стриптизерів» і їхніх земляків. Як пояснила після розмови у прокуратурі колишній зооінженер господарства Тетяна Шаповал, селянам вдалося привернути увагу до того, що у цій проблемній справі, чомусь, фігурують документи, в яких не збігаються факти і цифри. «У документах, які в нас на руках, записано одне, а в тих, що у прокуратурі, — інше. Як таке могло статися?» — запитує жінка.

Пан Мрихін запевнив, що слідчі прокуратури шукатимуть істину в цьому заплутаному клубку разом з тими жителями села, які добиваються правди. «До цього часу з прокуратури надсилали відповідь лише на підставі пояснень керівників сільради і місцевого господарства, тобто тих, без чиєї участі не обійшлося розбазарювання земельних наділів, — кажуть селяни. — Може, тепер вдасться вивести винуватців на чисту воду».

Делегація від пайовиків з Вінницьких Хуторів мала намір їхати до Києва, щоб донести свою проблему до адміністрації Президента. «Ми припускаємо, що й там доведеться роздягатися, — кажуть селяни-«стриптизери». — Якщо нас ніхто не захоче вислухати, іншого виходу не залишиться». Поки що вони чекають відповіді від керівника обласної прокуратури. Кажуть, прокурор під час розмови запевнив, що надасть її не пізніше, ніж через 15 днів. Сподіваються, що цього разу правоохоронці вникнуть у суть справи, і питання вдасться вирішити без залучення чиновників із столиці.