У всіх громадських місцях, на вокзалах та у ЖЕКах Миколаєва нині можна побачити оголошення з адресами Пункту обігріву та Центру реінтеграції бездомних громадян.

Як розповіла «Голосу України» соціальний працівник Центру реінтеграції бездомних громадян Любов Єлсукова, хоч установа розрахована на 50 осіб, нині до них за допомогою звернулося вже 83. В екстреному порядку довелося ставити додаткові ліжка. Всі постояльці отримують триразове гаряче харчування та медичне обслуговування. Взагалі Центр розрахований на тимчасову соціальну підтримку знедолених громадян. За десять років свого існування понад 2 тисячі 100 осіб з його допомогою вирішили такі свої життєві проблеми, як відновлення паспорту, оформлення групи інвалідності, пенсії за віком чи отримання направлення до будинку престарілих. Наразі ж добра половина мешканців Центру просто вимушена тут перечекати холоди.

Водночас з листопада 2011 року в Миколаєві спеціально для ночівлі безпритульних громадян відкрився Пункт обігріву. Тут можна лише переночувати, випити чаю та вранці поснідати гарячою їжею. Зазначу, що й ця установа нині переповнена у півтора разу. Медики ретельно стежать, щоб кожен, хто потрапив на ночівлю до пункту, одразу пройшов огляд з метою профілактики туберкульозу.

Чимало громадян з цієї категорії не мають теплого одягу, зимового взуття, жодних предметів особистої гігієни. Нині десятки жителів міста за власним бажанням відносять для бездомних свої особисті речі та найнеобхідніше.

Миколаївська область.