Під час учорашньої підсумкової прес-конференції за результатами діяльності уряду в 2011 році Прем’єр-міністр Микола Азаров виклав своє бачення того, як розвивалася країна та які перспективи очікують у році нинішньому. 

Вже традиційно він похвалився тим, що у 2011 році реальне зростання ВВП в Україні становило 5,2 відсотка, що більше, ніж у сусідніх країнах. Наприклад, у третьому кварталі українська економіка показала 6,6 відсотка зростання ВВП, тоді як у більшості європейських країн цей показник становив близько 1,3 відсотка, тобто у п’ять разів менше. Тож Прем’єр вважає, що у нас з’явилася можливість до стійкого стабільного розвитку. Він нагадав, що у докризовий 2008 рік розмір ВВП оцінювався у 180 млрд. доларів, а в кризовий 2009-й він скоротився до 117 млрд., то вже в 2011-му обсяги ВВП вдалося наростити до 164 млрд. доларів, а в 2012-му він може сягнути 185 млрд. доларів, тобто вийти на докризовий рівень. При цьому М. Азаров закликає не забувати, що приріст ВВП відбувається в умовах різкого зростання ціни на газ, адже якщо в 2004-му ми купували газ по 50 доларів за тисячу кубометрів, то наприкінці 2011-го ціна сягнула 400 доларів за тисячу кубометрів, і це з урахуванням харківської знижки.

Ще один показник, яким пишається Прем’єр, — це минулорічна рекордно низька інфляція на рівні 4,3 відсотка.

Водночас М. Азаров звернув увагу на забезпечення стабільного зростання заробітної плати та соціальних виплат. Він повідомив, що за останні півтора року номінальна заробітна плата зросла з 1 916 грн. до 3 054 грн.  Прем’єр продемонстрував журналістам чимало кольорових слайдів, які свідчать про чудове виконання урядом своїх обов’язків. Зрозуміло, що про недоліки під час таких презентацій воліють не згадувати. Та ми нагадаємо, що на початку року Президент під час засідання Комітету економічних реформ гостро розкритикував розроблений урядом держбюджет на 2012 рік та зобов’язав впродовж січня-лютого переглянути всі його показники, щоб «було не соромно дивитися в очі людям». В. Янукович у зв’язку з цим зауважив, що не повернув цього документа до парламенту лише тому, що «країна мала якось жити з 1 січня». Тож не все так райдужно у діяльності уряду, як це було показано під час вчорашньої презентації.

До речі, якщо вести мову про вето Президента, то помітно, що останнім часом глава держави дедалі частіше застосовує його до поданих урядом законопроектів. А це свідчить про недостатню координацію законотворчої роботи уряду з парламентською більшістю та з адміністрацією Президента.

Ще одне проблемне питання, яке уряду так і не вдалося вирішити у 2011 році, — відновлення співпраці з МВФ. Останній кредитний транш МВФ Україна отримала ще в грудні 2010 року. А якщо до осені минулого року Прем’єр М. Азаров раз по раз обіцяв, що домовленості з МВФ ось-ось буде досягнуто, то сьогодні він лише анонсує черговий раунд переговорів з керівництвом МВФ. Утім, відмову МВФ надати кредити уряд ладен трактувати як відмову від політики життя в борг та ставку на власні сили.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.