Прогнозуючи напружений 2012 рік, прем’єр Микола Азаров вважає, що закладена минулоріч економічна база сприятиме продовженню інтенсивного розвитку країни. «У 2012 році ми повинні зберегти і зміцнити динаміку економічного зростання в Україні, хоча робити це доведеться на тлі важкої боргової кризи в Єврозоні та нестабільності світової економіки загалом», — сказав глава уряду під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів. М. Азаров процитував нещодавню заяву президента Франції Саркозі, котрий, оцінюючи збільшення державного боргу країн Єврозони приблизно до рівня сумарного ВВП, сказав, що «Європа може бути зметена кризою».
Зрозуміло, що криза в Європі вплине на ситуацію в Україні. Але прем’єр переконаний, що країна розпочинає новий рік за значно кращих стартових умов, ніж ті, що були два роки тому. Зокрема, торік валовий внутрішній продукт зріс майже на 5 відсотків, рівень інфляції вдалося утримати на рекордно низькому за останні десятиріччя рівні — 4,6 відсотка, а реальна зарплата зросла на 8,5 відсотка. Так само вперше за чотири роки вдалося зламати негативну тенденцію зростання державного боргу: наприкінці 2012 року його рівень становив 27 відсотків від ВВП, тоді як у 2010-му борг сягав 30 відсотків. Щоправда, на 2012—2013 роки припадає пік боргових виплат за кредитами МВФ та іншими міжнародними зобов’язаннями, що ставить країну перед ризиком. Утім, М. Азаров вважає, що завдяки узгодженій політиці уряду та Нацбанку можливі фінансові ризики буде нейтралізовано.
Прем’єр також висловився за скорочення розриву між доходами багатих та бідних. З цією метою впродовж року планується шість разів підвищувати посадові оклади працівників бюджетної сфери, загалом на 19 відсотків.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Дослівно
Микола Азаров:
«У січні цього року посадовий оклад вчителя вищої категорії, на який йдуть нарахування, зросте приблизно на 150 гривень, у грудні — на 287 гривень. Посадовий оклад лікаря-хірурга першої кваліфікаційної категорії у січні зросте на 157 гривень і становитиме 1 тисячу 755 гривень, а у грудні — на 307 гривень і становитиме 1 тисячу 905 гривень. Зарплата цих категорій в середньому за рік зросте на 400—500 гривень на місяць».
Голова Фонду держмайна Олександр Рябченко, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк.