Останнє в цьому році засідання уряду прем’єр Микола Азаров присвятив підбиттю підсумків 2011 року та планам на рік наступний. І головний з цих підсумків полягає в тому, що уряду вдалося подолати інерцію економічного спаду та започаткувати глибокі й складні реформи. У зв’язку з цим глава уряду навіть припустив, що «пройдуть роки і в підручниках саме цей рік буде відзначений як поворотна віха в історії України».

Рік справді був важким, вважає він, проте й чимало труднощів вдалося здолати. Насамперед, незважаючи на загострення світової економічної кризи, вдалося зберегти позитивну економічну динаміку, у 5 разів, порівняно з 2009 роком, скорочено дефіцит держбюджету, до рекордних за останнє десятиліття 4,5 відсотка уповільнено зростання цін та майже на 5 відсотків збільшено валовий внутрішній продукт.

Щоправда, зауважив прем’єр, цим він не прагне геть усіх переконати в тому, що в країні все добре, оскільки розуміє, що для багатьох людей життя залишається важким. Але він пропонує хоча б порівняти нинішній матеріальний стан найбідніших верств населення із тим, що був на початку 2010 року. «На початку 2010 року близько 6 мільйонів пенсіонерів отримували пенсію від 500 до 700 гривень. Можна прожити на 500 гривен у місяць?», — запитав він та констатував, що зараз середня пенсія становить близько 1200 гривень, а середня зарплата сягнула 2600 гривень.

Водночас М. Азаров розуміє, що загалом статистичними даними людей не переконаєш, тим паче що «далеко не кожна родина відчула покращення життя, а хто не відчув на собі — не вірить», і легко може порівняти власну статистику доходів та витрат. У цій ситуації йому залишається переконувати суспільство, що подальший курс на глибоку модернізацію національної економіки, розвиток вітчизняних виробництв, широке впровадження інновацій та високих технологій забезпечить таке зростання економіки, що гарантуватиме реальне поліпшення життя як тих, хто працює, так і соціальних верств населення. А ще прем’єра радує, що люди не тільки вірять у можливість відродження промислового потенціалу країни, а й готові вкладати в це свою працю та власні кошти. «Нещодавно я зустрів інформацію про одне луганське підприємство, колишня державна швейна фабрика у 2006 році майже повністю зупинилась. Усе йшло до того, що підприємство вже не підніметься, поки минулого року його не викупила одна невелика приватна компанія. Сьогодні на фабриці вже 90 робітників, здебільшого жінки, а обсяги виробництва за рік збільшились у 17 разів», — поділився М. Азаров та назвав це повчальним для уряду прикладом. Саме з метою підтримки таких ініціатив наступного року буде зменшено ставку податку на прибуток до 21 відсотка (на 2%), з 1 січня 2013 року його буде зменшено ще раз — до 19 відсотків, а з 1 січня 2014 року він становитиме 16 відсотків. А податок на додану вартість з 1 січня 2014 року буде лише 17 відсотків. Наступного року також буде відновлено роботу Агентства з питань підприємницької діяльності, котре продовжить дерегуляцію.

Та найбільшим позитивом для прем’єра є зростання в країні рівня народжуваності, бо це означає, що, попри економічну кризу та політичні потрясіння, українські сім’ї вірять у майбутнє.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.